Ministar Šarčević otvorio drugi naučni simpozijum ''Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo''

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević posetio je danas Zrenjanin gde se najpre sastao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a zatim je u kongresnoj sali hotela “Vojvodina” otvorio drugi naučni - stručni Simpozijum pod nazivom ”Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo”.
 
 
  
 
Obraćajući se učesnicima Simpozijuma, ministar Šarčević je kazao da ovaj skup nije značajan samo sa privrednog aspekta, već i naučnog jer u njegovom radu učestvuju  naučnici iz čitavog regiona - Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije i Srbije, a da je bitan njihov doprinos i iskustva koje postižu.
 
Kazao je i da simpozijum koji ima naučni karakter objedinjuje više stvari kao što su oprema, proizvodnja sirovina, tehnologije i da sadejstva nauke, privrede i proizvođača čine ovu manifestaciju lepom. 
- Važno da više ministarstava učestvuje u ovome, kao što je to Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke, i naravno, obrazovanje jer mi školujemo kadrove još na srednjoškolskom i tehnologe za proizvodnju i preradu piva  - rekao je i ukazao da je značajno i Ministarstvo ekonomije jer će na ovom skupu biti razgovora i o olakšicama i za male pivnice koje treba da budu kao i male vinarije, da dobijaju podsticaje budući da Srbija dosta izvozi i ima veliki potencijal.
 
 
 
 
On je ukazao da je tokom današnjeg susreta sa gradonačelnikom Janjićem razgovarao i o dualnom obrazovanju i stvaranjem novih strukovnih akademja, a da je Zrenjanin predviđen da bude centar za tehničku vrstu akademija koje su na tlu Vojvodine i koje bi više sarađivale sa privredom. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što se ovako značajan naučni skup održava u našem gradu i to u vreme održavanja 33. "Dana piva". Ocenio je da je Zrenjanin najbolje mesto za održavanje ovakvog skupa budući da je postoji duga tradicije proizvodnje piva. Rekao je i da je ovo prilika da upozna ministra, organizatore, a pre svega Zrenjanince, da više od godinu dana vodi pregovore sa jednom pivarskom kompanijom i da postoji šansa da se već ove godine pije “Zrenjaninsko pivo”.
 
 
 
O važnosti, značaju i ciljevima Simpozijuma "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo" govorili su profesor dr Radovan Pejanović i profesor dr Viktor Nedović, predsednik organizacionog odbora i predsednik naučnog odbora. 
 
Organizator ovogodišnjeg skupa je Udruženje pivara Srbije, uz Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i veliki broj suoorganizatora. Glavni pokrovitelj Simpozijuma je Grad Zrenjanin. Podršku Simpozijumu ove godine pružili su i Poljoprivredni fakultet i Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije. U naredna tri dana, do 30. avgusta u hotelu "Vojvodina" u Zrenjaninu više od 26 stručnjaka i naučnih radnika iz šest zemalja regiona prvi put posle više decenija na ovim prostorima će razmeniti iskustva, tendencije i pravce razvoja pivarstva.