Ambasador Italije na otvaranju kompanije “GLM-RS”

Ambasador Republike Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo prisustvovao je danas, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima svečanom otvaranju proizvodnih pogona italijanske kompanije “GLM-RS” d.o.o., u renoviranim halama nekadašnjeg “Minela”.

Reč je o kompaniji koja se bavi  proizvodnjom  i obradom metalnih komponenti za auto industriju 

 

 

 

Pre svečanosti, za ambasadora i njegove saradnike organizovan je prijem u kabinetu gradonačelnika gde su vođeni razgovori o dosadašnjoj saradnji Srbije i Italije, kao i  investicijama italijanskih kompanija u Zrenjaninu.

 

 

 

Na svečanom otvaranju pogona, ambasador je rekao da ga poziv da dođe u Zrenjanin, na otvaranje italijanske fabrike, čini veoma ponosnim.

- Zvaničnim otvaranjem GLM ne slavimo samo preduzetnički duh jedne kompanije, već i odličnu i stalnu saradnju italijanskih i srpskih preduzeća, institucije Grada Zrenajnina i AP Vojvodine. Ovaj Grad i Pokrajina su izuzetan primer saradnje. Jutros smo tokom razgovora konstatovali koliko je značajan i stručan rad italijanskih preduzeća koja ću osetiti u vašem gradu - rekao je ambasador Karlo Lo Kašo.

 

 

On je istakao da u Vojvodini ima preko 70 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju oko 11.000 radnika.

- Mi smo jedan od najvećih investitora u pokrajini i nameravamo da još dugo tako ostane, da zajedno rastemo i spajamo tržišta u veliko evropsko. S toga se iskreno zahvaljujem nadležnim organima Grada i Pokrajine na pristupačnosti i pomoći pruženoj našim investitorima - rekao je još ambasador Italije i naveo da se snaga ogleda u tome što italijanski ekonomski model mogu podeliti sa srpskim menandžmentom i radnicima, ali, ne uz želju da nešto nameću, već da se zajednički dođe do ideja za budući razvoj i blagostanje. 

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što se u našem gradu počinje da radi još jedna kompanija.

- U prethodnom periodu trudio sam se, sa svojim saradnicima, da promovišem grad kao dobro mesto za investiranje i naše industrijske zone kojima malo koji grad može da se pohvali. Posebno mi je zadovoljsvto kada firma koja nije baš bila u zamahu i gde pogoni nisu bili reprezentativni dobija sasvim novi izgled, nove ljude i novu snagu. Novi investitori u starim pogonima, to je ono što radimo, Zrenjanin je nekada bio industrijski centar i mi se trudimo da on to ponovo bude, a posebno je zadovoljstvo kada stari pogoni ovako zasijaju i zahvaljujem se svima koji su u tome učestvovali - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Rekao je da su planovi kompanije da u našem gradu zaposli 350 radnika sigurno dobra vest i podsetio da je GLM šesta italijanska kompanija, prvi investitori su 2005. godine započeli, a da sada ni jedna od njih nije napustila Zrenjanin i naveo primer “ulgara” koji je u nekoliko navrata proširivao pogone. 

 

 

 

Direktor GLM-RS Radivoje Poljanac rekao je da je Kompanija pored Italije i Meksika odabrala Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje, a do sada je instalirano 25 odsto ukunog broja mašina, dok će deo prazne hale uskoro biti popunjene najmodernijim mašinama za proizvodnju delova za auto industriju.

Kazao je da će najpre biti zaposleno oko 150 radnika, a kasnije moguće je i proširenje prostora i obima proizvodnje, kao i zapošljavanje 350 radnika.   

  

 

Italijanska Kompanija GLM  bavi se proizvodnjom  i oobradom metalnih komponenti za auto industriju i to je šesta italijanska investicija u Zrenjaninu koja je smeštena u pogonima nekadašnjeg “Minela”