''Noć istraživača'' narednog petka, u Zrenjaninu na šest lokacija

Evropska ”Noć istraživača”, trinaesta po redu, ove godine će se održati narednog petka, 28. septembra, u 27 zemalja, uključujući po sedmi put i Srbiju. Zrenjanin je tradicionalno jedan od učesnika te manifestacije i ona će se u našem gradu održati na šest lokacija, u periodu od 17-22 sata - najavili su organizatori na konfrerenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući. Program ovogodišnje manifestacije u Zrenjaninu predstavili su dr Gordana Ludajić, profesor Visoke tehničke škole strukovnih studija, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i Sandra Banjanin, PR manifestacije.
 
 
„Noć istraživača“ biće organizovana u Kulturnom centru Zrenjanina, Baroknoj sali gradske kuće, Gradskoj narodnoj biblioteci, holu Narodnog pozorišta, Narodnom muzeju i Startit centru. 
 
“Za Grad Zrenjanin važna je ta interkonekcija, što je i poruka ove “Noći istraživača”, povezivanje škola, imamo radionice i za predškolski uzrast, ali i svakako omogućavamo roditeljima da možda zainteresuju i usmere naše najmlađe ka nauci i istraživanju”, poručio je Duško Radišić i podsetio da je manifestacija prethodnih godina bila veoma posećena i kreativna, na više lokacija u gradu i da je Grad Zrenjanin od samih početaka pružao podršku organizovanju “Noći istraživača”.
 
 
“Drago nam je da se sve više škola uključuje u “Noć istraživača”, među njima su i škole iz naseljenih mesta, uvek je tu prisutna, kao organizator, Visoka tehnička škola, prisutan je zrenjaninski fakultet. Uvek naglašavamo da su potencijali grada i uslovi za dobro poslovanje prisutni upravo zahvaljujući kadrovima koji završavaju ove škole, to je naša prednost, i veoma je korisno da decu usmeravamo i upoznajemo s ovim visokoobrazovnim institucijama tokom čitavog njihovog školovanja”, zaključio je pomoćnik gradonačelnika i pozvao najmlađe, ali i sve naše sugrađane da posete manifestaciju narednog petka. 

Dr Gordana Ludajić govorila je o specijalnom izdanju „SuperSu“ kviza, čiji je organizator. Rekla je da će u kvizu, u Velikoj sali Kulturnog centra, učestvovati učenici viših razreda osnovnih škola, a da je tema ovogodišnjeg izdanja kviza “Tesla - čovek van vremena”.  
“Broj učesnika se povećava iz godine u godinu, tako da su sada uključene i osnovne škole iz seoskih sredina, što nam je posebno drago. O temi kviza nismo previše razmišljali, a naslov smo preuzeli iz knjige Margaret Čejni, autorke biografije našeg slavnog naučnika. Upoznavanje dece s delom tog velikog istraživača je neprocenjivo, a kviz smo prilagodili njihovom uzrastu”, objasnila je dr Ludajić i dodala da se zanimljiva predavanja pripremaju i za prostor Barokne sale Gradske kuće.
 
 
“Evropska noć istraživača”, pokrenuta 2005. godine, događaj je posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu i održava se svake godine, poslednjeg petka u septembru. Manifestacija je podržana od strane Evropske komisije, u okviru “Marija Sklodovska - Kiri akcije”, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.