Noć istraživača okupila više od hiljadu učesnika

Evropska noć istraživača, manifestacija posvećena popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, održana je u našem gradu,  sedmi put. 
 
Svečano otvaranje organizovano je u petak, u Kulturnom centru Zrenjanina, a učesnicima i posetiocima obratili su se pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktor Visoke tehničke škole Milorad Rančić i Sandra Banjanin PR manifestacije.
 
 
Radišić je, zahvalivši se svim učesnicima, rekao da je “Noć istraživača” jedna od najznačajnijih manifestacija u kojoj učestvuje više od hiljadu mladih koji stvaraju, maštaju i svoju kreaciju prenose na mlađe generacije.
 
- Sledeće nedelje obeležićemo i Dečiju nedelju u okviru koje će učenici biti u prilici da obiđu naš fakultet i visoku školu kako bi se upoznali sa njihovim radom. Vi budite maštoviti i kreativni i uživajte na svim mestima na kojima se “Noć istraživača" održava - kazao je Radišić.
 
 
Direktor Rančić istakao je da je ova manifestacija svojevrsni spektakl nauke, zabave i druženja, ali i prilika za upoznavanje sa tajnama nauke. 
- Poželeo bih da nam ova manifestacija traje još dugo godina, sa sve više učesnika - rekao je Rančić.
 
 
„Noć istraživača“ organizovana je u Kulturnom centru Zrenjanina, Baroknoj sali gradske kuće, Gradskoj narodnoj biblioteci, holu Narodnog pozorišta, Narodnom muzeju i Startit centru.    
 
U Kulturnom centru organizovane su brojne rdionice, nastupio je Hor “Supernova” i održano specijalno izdanje "SuperSu" kviza, u Narodnom pozorštu održana je radionica za predškolce koji su bili u prilici da se upoznaju sa izradom pozorišnih lutaka, dok su u Narodnoj biblioteci predstavljeni stručna literatura i naučni radovi, a u  Narodnom muzeju izložba "Između kostima i ornamenta -antropomorfne figurine vinčanske kulture" i organizovana radionica "Obucimo prošlost". 
 
 
Evropska noć istraživača”, pokrenuta 2005. godine, održava se svake godine, poslednjeg petka u septembru. Manifestacija je podržana od strane Evropske komisije, u okviru “Marija Sklodovska - Kiri akcije”, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.