Obeležen Dan sećanja u Knićaninu

Povodom obeležavanja 70 godina od zatvaranja logora i stradanja podunavskih Nemaca i 150 godina od osnivanja naseljenog mesta Knićanin, tadašnjeg Rudolfsgnada, na spomen obeležju "Telečka", u subotu, 13. oktobra, položeni su venci.

 

 

Vence su položili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, ataše za kulturu Ambasade Nemačke Kristijana Rajs Miler, predstavnici udruženja Nemaca, mesne zajednice Knićanin.

Obraćajući se prisutnima predsednik Pastor je podsetio na to da je u ovom logoru stradalo više od 12 hiljada uglavnom žena, dece i starih, tadašnjih stanovnika Banata koji su bili Nemci. 

 

 

„Da bismo kao zajednica postali imuni na zlo, potrebno je kreirati odgovorne politike čiji je zadatak dvostruk. Sa jedne strane gledajući u prošlost važno je razvijati politike suočavanja i rada na prošlosti, kako bi se utvrdile istorijske činjenice, otkrila istina o žrtvama, utvrdio njihov identitet i negovalo kolektivno pamćenje. Sa druge strane, gledajući prema budućnosti, potrebno je učiniti svaki mogući napor kako bi se kreirala politika koja će razotkriti mehanizme i odgovornost za zločine, sprečiti mogućnost zataškavanja i istorijskog ćutanja o počinjenim zločinima, ali i nametanje kolektivne krivice“, naglasio je Pastor i dodao da Skupština APV i Vlada Republike Srbije uspešno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

 

 

Pastor je istakao i da stanovnici Knićanina, nekadašnjeg Rudolfsgnada, zaslužuju veliko poštovanje. 

„Veliko poštovanje zaslužuje vaš čin, čin novonaseljenih stanovnika Knićanina, vas koji ste pre 65 godina došli u opusteli Rudolfsgnad, i koji ste nakon saznanja o zločinima počinjenim nad nedužnim žrtvama, rešili da u znak sećanja prema stradalima zajedno sa Gradom Zrenjanin i nemačkim donatorima podignete spomen obeležje. Podižući, pre 20 godina, spomenik nedužnim stradalnicima koji su izgradili temelje kuća u kojima se i danas živi, vi, stanovnici Knićanina ste pokazali da je smisao zajedničkog života da naučimo da živimo sa prošlošću, da živimo ne samo bolje već pre svega ljudskije“, istakao je Pastor. 

 

 

Zamenik Santovac je istakao da “Telečka” jeste mesto gde su ljudi stradali i mesto gde odajemo poštu i poštovanje onima koji su stradali.

“ Ali, ono što je sigurno i jasno jeste da mi kao srpski narod priznajemo i tuđu žrtvu, a samo narod koji je na to spreman ima pravo da traži poštovanje za svoje. “Telečka” je mesto iz koga možemo učiti, nešto što se ne sme ponoviti” rekao je između sotalog Santovac.

On je istakao i da su odnosi između Srbije i Nemačke nikada bolji, kako u diplomatskom, tako i ekonomskom pogledu.

- To pokazuje da smo izvukli pouke, mnogo toga naučili - dodao je on.

 

 

Ataše Rajs Miler je kazao da generacije Nemaca još pamte šta se na ovom mstu događalo, ali da su svesni i kako je došlo do svega toga, ali da misle i na srpske žrtve i žrtve ostalih naroda.

“ Veoma sam zahvalan na rečima koje su izrečene danas na ovom mestu” kazao je Miler.  

Venci i cveće položeni su i na spomen - obeležje na starom nemačkom groblju u Knićaninu.  

 

 

Kako su istakli organizatori iz Mesne zajednice Knićanin, današnjim skupom sećanja, pomirenja, poštovanja i humanosti, obeležava se 70 redstavnici godina od zatvaranja logora, 65. godina od doseljavanja u Knićanin, 20 godina od postavljanja spomen-obeležja stradalim logorašima i 150 godina od osnivanja Knićanina, tadašnjeg Rudolfsgnada.