Prijem za reprezentativce Srbije u šotokan karateu

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović primili su danas u Gradskoj kući članove zrenjaninskog karate kluba “Banat”, reprezentativce Srbije u šotokan karateu Danka Đokića, Aleksandra Jovanova, Slavka Vučetića i Ljubinka Dostanića.
 
Povod za današnji prijem bilo je osvajanje odličja na poslednjem međunarodnom takmičenju na kom su nastupali kao članovi državnog tima u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, ali i uspesi na nekoliko prethodnih nastupa, zahvaljujući kojima je taj zrenjaninski klub svrstan među pet najuspešnijih u zemlji. 
 
 
 
Sa 26. Svetskog prvenstva održanog od 12-14. oktobra u gradu Kišinjevu, u Moldaviji, u Zrenjanin je Aleksandar Jovanov doneo srebrnu medalju, a Danko Đokić dve bronzane, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na tom takmičenju nastupilo je preko 2000 karatista sa svih pet kontinenata. Reprezentacija Šotokan karate saveza Srbije ostvarila je odlične rezultate i u generalnom poretku zauzela 4. mesto, iza Rumunije, Bugarske i Belorusije.
 
Santovac i Mitrović čestitali su našim sportistima na osvojenim trofejima i istakli da je velika čast nastupati za državnu selekciju u bilo kom sportu, a kada je u pitanju sport koji okuplja takmičare na svim kontinentima i beleži masovnost, onda su postignuti uspesi još značajniji. Karate i šotokan karate istaknuti su predstavnici brojne zrenjaninske porodice sportova i aktivno doprinose da naš grad nosi epitet “Grada sportova”.  
 
 
 
Nema, međutim, ni jednog domaćeg niti značajnijeg takmičenja u inostranstvu s kojih se zrenjaninski šotokan karatisti ne vraćaju bez odličja, pa je tako Plavi salon Gradske kuće danas bio tesan za sve pehare i medalje osvojene, između ostalog, na 25. Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, 7. Evropskom kupu u Subotici, 9. Kohai kupu u Bugarskoj, prvenstvu Srbije u Jagodini, i mnogim drugim takmičenjima i turnirima održanim u prethodne dve godine.
 
Danko Đokić, trener i takmičar, kaže da u klubovima “Banat” i “Juko” iz Žitišta, koji sarađuju i oba ih on vodi, redovno trenira između sto i sto dvadeset takmičara, pretežno dece, i uz tu masovnost dolazi i kvalitet koji ih je i doveo među najbolje ekipe u Srbiji. Najavio je i neka predstojeća takmičenja za koja se vredno pripremaju.
“U našem kalendaru već sada u nedelju je turnir u Jagodini, nakon njega naš turnir, “Zrenjaninski pobednik”, jedan od većih turnira u Srbiji i posle toga sledi Kup Vojvodine koji se održava u Apatinu. Naredne godine, u aprilu, očekuje nas i prvo veće međunarodno takmičenje, 9. Evropsko prvenstvo, čiji je organizator grad Bar u Crnoj Gori”, kazao je Đokić.