Prva inkluzivna regata ''Tisa nas spaja'' okupila 50 učesnika

Na izletištu na Tisi kod Aradca proteklog vikenda održana je prva inkluzivna regata “Tisa nas spaja”, po uzoru na sličnu manifestaciju na Drini koju je organizovalo beogradsko udruženje “Sve je moguće”. Zrenjaninski prvenac, u kom je učešće uzelo oko 50 osoba, uključujući i šest u invalidskim kolicima, organizovalo je Udruženje paraplegičara Banata, uz podršku Grada Zrenjanina i Ustanove “Rezervati prirode”.  
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina učesnike je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, istakavši da ti ljudi ne poznaju granice i podstiču i pripadnike redovne populacije da budu hrabri u svim aktivnostima.
“Mnogo je regata prošlo Tisom, ali ova je nekako posebna i specifična, i zato što je prva i zato što je inkluzivna, što u regati učestvuju i naši istaknuti sportisti paraolimpijci. Ima za cilj da promoviše potencijale i postignuća osoba s invaliditetom, ali i da promoviše našu ideju da Tisa bude jedno lepo izletište, da razvijamo nautički turizam, ali je najbitinije da se uputi poruka svima da ne postoje granice i da svi zajedno moramo da radimo na unapređenju položaja osoba s invaliditetom”, poručio je Salapura. 
 
 
 
Među učesnicima regate su bili i gosti iz Beograda, iz pomenutog udruženja “Sve je moguće“, a do Tise je stigla i Julijana Stanisavljević, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Stevo Čorokalo, predstavnik Ustanove “Rezervati prirode”, kazao je da je naziv regate u skladu s porukom koju šalje - da nas Tisa sve spaja, i osobe s invaliditetom i s posebnim potrebama, da zajedno uživamo u lepotama ove reke.
“Vozićemo se danas ukupno desetak kilometara, uzvodno od Žabaljskog mosta i nazad, to nam je danas cilj. Od plovila imamo čamce ustanove “Rezervati prirode” i brodiće naših prijatelja iz marine ovde na Tisi”, naglasio je Čorokalo.
 
 
 
Učesnici regate bili su veoma zadoovljni što im se pružila prilika da na ovakav način upoznaju našu veliku reku i želja im je da vožnja nekom narednom prilikom bude još brža i da plove sve do ušća Tise u Dunav. Predstavnici Udruženja paraplegičara Banata istakli su potrebu za uređenjem prilaza reci tako da ona bude pristupačna i za osobe s invaliditetom i smatraju da bi to donelo dodatni kvalitet i ukupan porast posećenosti i ovom i drugim izletištima u gradu i okolini.