Obeležen 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Polaganjem venaca na spomen-obeležja i evociranjem uspomena na pripadnike jevrejskog naroda stradale tokom Drugog svetskog rata, juče je u Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Taj datum, 27. januar, ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
 
Potomci Jevreja iz Velikog Bečkereka i Petrovgrada, predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin i predstavnici Grada Zrenjanina položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinanoge i na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, deportovane u beogradske logore, 18. avgusta te godine. 
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac je na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji se potom i obratio prisutnima istakavši da su 27. januar i 18. avgust tužni datumi, kada su u pitanju pripadnici jevrejskog naroda u našem gradu, jer podsećaju na njihova stradanja. 
- Osamnaestog avgusta 1941. godine nestala je gotovo cela jevrejska populacija iz našeg grada, kada je stradalo 1300 naših sugrađana i taj datum obeležavamo komemoracijom na pešačkom mostu i spuštanjem cveća u Begej, kojim su Jevreji u šlepovima odvedeni u beogradske logore, na put bez povratka. Nekada je 30 hiljada Jevreja živelo na prostorima naše zemlje, ostalo ih je svega oko tri hiljade i oni su desetkovani u Drugom svetskom ratu i na ove datume podsećamo javnost da smo dužni da obećavamo, da se trudimo i činimo sve što je u našoj moći da se takva zlodela nikada i nikome više ne dese. Ističemo i značaj časova posvećenih Holokaustu, koji se održavaju u školama, da na taj način prenesemo i mladim generacijama, onima koje dolaze, da takođe čine sve što je u njihovoj moći da se takvi zločini nikada ne dese - poručio je Radišić. 
 
 
 
 
 
Prisutnima su se obratili i predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov i potpredsednik Vladimir Arsenić, koji je takođe poručio da se danas sećamo, da ne bismo zaboravili, da se sećamo, kako bi sprečili da se zlodela nikada više ne ponove.
- Svake godine u Zrenjaninu obeležavamo Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta na dve lokacije, na mestu gde je nekada stajala jedna od najlepših sinagoga u Vojvodini, srušena 1941. godine, i na mestu gde je sada Poljoprivredna škola, a gde se, nažalost, nalazio sabirni logor, odakle su zrenjaninski Jevreji odvođeni u logore. Takođe, u Kulturnom centru Zrenjanina, imali smo priliku da pogledamo odličnu pozorišnu predstavu, u izvođenju trupe iz Segedina, koja govori o tome da, nažalost, elemenata fašizacije društva ima svuda, u celoj Evropi, nažalost i u Srbiji, ali mi se upravo na ovaj način i ovakvim okupljanjima borimo da se takve stvari zaista ne ponove i ne događaju - kazao je Arsenić na jučerašnjem skupu u Zrenjaninu.