Elektronska prijava deteta u predškolsku ustanovu i u Zrenjaninu, od 1. do 17. maja

Elektronska prijava deteta u predškolsku ustanovu putem nacionalnog Portala eUprava od ove godine dostupna je i u Zrenjaninu, a upisni rok u vriće u našem gradu trajaće od 1. do 17. maja, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.
 
Ranijih godina je ova usluga bila dostupna u Beogradu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, a od ove godine roditelji imaju mogućnost da na lak način, bez odlaska na šalter, zahvaljujući potpuno elektronskoj usluzi eVrtić obave elektronsku prijavu deteta i u još 13 gradova i opština u Srbiji, navodi se u saopštenju. 
 
Tokom aprila meseca lakši, brži, potpuno elektronski i besplatan način prijave deteta putem usluge eVrtić biće dostupan za građane Inđije, Smedereva, Beograda, Kragujevca, Beočina, Novog Sada, Kikinde i Svilajnca, a tokom maja i za građane Zrenjanina, Jagodine, Iriga, Sremske Mitrovice, Sombora, Šapca, Vršca, Kruševca, Žablja i Sokobanje.
 
Elektronsko podnošenje prijave se vrši jednostavnim popunjavanjem online obrasca na Portalu eUprava, a prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer se podaci pribavljaju automatski.
 
Kako dalje navodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, usluga eVrtić na Portalu eUprava je omogućena još od maja 2016. godine, kada ju je Grad Beograd omogućio svojim građanima. Do danas je online podneto ukupno oko 35.500 prijava. Ova usluga je jedna od prvih elektronskih usluga koja je „pobedila“ papirnu, jer je znatno veći broj roditelja koristio onlineuslugu umesto klasične.
 
Predškolska ustanova Zrenjanin organizuje boravak dece od jaslenog do pripremnog predškolskog uzrasta u 19 objekata i bolničkoj grupi na dečijem odeljenju Opšte bolnice “Dr Đorđe Joanović”, a u toku je izgradnja još jednog objekta, u naselju “Putnikovo”. Vaspitno-obrazovni rad odvija se u 108 grupa. U prethodnoj školskoj godini, u vrtiće Predškolske ustanove Zrenjanin bilo je upisano  2500 dece.