Zrenjaninu 16 miliona dinara iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave

Gradu Zrenjaninu odobreno je 16 miliona dinara za finansiranje projekta “Uređenje prostora Nove pijace u Zrenjaninu” iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. 
 
Tim povodom juče je u Beogradu potpisan ugovor o realizaciji odobrenih sredstava, a u ime Grada Zrenjanina potpis je stavio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. Svečanosti je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sa saradnicima, a ugovor su potpisali gradonačelnici, predsednici opšina ili predstavnici 63 grada i opština u Srbiji. Ukupan iznos  opredeljenih sredstava iznosi 489.356.000 dinara. Grad Zrenjanin i ovom prilikom našao se u društvu lokalnih samouprava za čije je predložene projekte nominalno izdvojeno najviše sredstava.
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić kaže da su sredstva za koja je konkurisao Grad Zrenjanin namenjena uređenju Centralne pijace, a u svrhu privođenja pijace konačnoj nameni i završetku njene izgradnje.
“Konkurisali smo po javnom pozivu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za jedan od njhovih predviđenih ciljeva, a to je učešće u obezbeđivanju sredstava za završetak započetih infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz budžeta jedinice lokalne samouprave, a od značaja su za lokalnu zajednicu. Shodno našim željama da završavamo sve projekte koji su davno započeti, a iz različitih razloga nisu realizovani do kraja, sada ćemo dobijenim sredstvima izvršiti sanaciju platoa Centralne pijace, na njenom neuređenom delu, kako bi je mogli komunalno opremiti i privesti konačnoj nameni”, istakao je Radišić nakon svečanosti u Beogradu. 
 
 
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i podsetio da je ovaj budžetski fond 2017. godine imao na raspolaganju samo 10 miliona dinara, prethodne godine višestruko je uvećan na 320 miliona, a ove godine na skoro pola milijarde.
“Četiri cilja su opredeljena kao kriterijumi koji mogu da utiču na poboljšanje kvaliteta života građanki i građana u tim lokalnim sredinama. Prvi cilj tiče se infrastrukture, bilo da su u pitanju različiti objekti ili komunalna infrastruktura, drugi cilj se tiče uvođenja e-uprave, u skladu s jednim od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Srbije, treći cilj se tiče organizacije kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija, dok četvrti cilj obuhvata projekte koji se baziraju na preventivi od potencijalnih elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i tako dalje”, objasnio je ministar Ružić i izrazio očekivanja da će ovaj fond iduće godine biti još veći.
 
 
 
Napomenuo je i da je ove godine prispelo više od 200 prijava projekata, da je ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju preko 2 milijarde dinara, što govori o sposobnosti lokalnih samouprava ne samo da pišu projekte, već i da odrede prioritete za njihovu realizaciju, na korist građanima u svim sredinama. 
 
Kako je istaknuto na jučerašnjem skupu, dobijena sredstva će se naći u budžetima lokalnih samouprava već u narednih nedelju dana, a ugovorom je definisano da se realizacija projekata mora završiti u tekućoj godini.