Gradonačelnik primio rukometaše ''Proletera'', nove članove Super lige Srbije

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, priredio je danas u Gradskoj kući prijem za igrače, stručni štab i rukovodstvo rukometnog kluba “Proleter”, nove članove Super lige Srbije. Uspeh popularnog zrenjaninskog kluba nije prošao nezapaženo, pa je povratak u elitno društvo srpskog rukometa počeo da se proslavlja još u subotu uveče, u Vrbasu, nakon pobede nad direktnim rivalom za ulazak u Super ligu, ekipom “Vrbas Petrol” rezultatom 37:34.
 
 
 
 
Čestitajući im na osvajanju prvog mesta u Super “B” ligi Srbije, kolo pre kraja, gradonačelnik Janjić poželeo je ovoj “Proleterovoj” generaciji da krene stopama prethodnika koji su zabeležili najveće uspehe u istoriji kluba. Poručio im je da je želja svih ljubitelja sporta i rukometa u gradu da budu stabilni superligaši i da se brzo vrate na mesto u samom vrhu srpskog rukometa, koje im po svemu pripada. 
“Povratak rukometaša u Super ligu ima posebnu težinu, jer se radi o klubu sa slavnom tradicijom i rezultatima koji se pamte. Grad Zrenjanin pomaže 146 sportskih klubova sa naše teritorije, ali ovo je sjajan rezultat i uspešna sezona, jer su i košarkašice ušle u super ligu. Uspeh rukometaša je na ponos svih nas, tako da na tome čestitam i upravi i treneru, a posebno igračima koji su sve ovo izneli. Grad će podržati klub, cilj je Evropa, ne želimo da se borimo za opstanak, Zrenjanin želi da bude ozbiljan sportski grad, a rukomet je sigurno nešto što ćemo podržati”, poručio je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
 
Prijemu su prisustvovali svi rukometaši, zajedno sa trenerom Ljubomirom Obradovićem i predsednikom kluba Draganom Božjakom. Agilna uprava je, pre početka sezone, nagovestila ulazak u elitu kao cilj, koji je konačno i ostvaren, uprkos rezultatskim turbulencijama tokom ligaškog takmičenja i promeni čak trojice trenera. Uspeh je i značajniji, jer klub ove godine obeležava 70 godina postojanja, a od poslednjeg igranja u najvišem rangu prošlo je 9 godina.
 
Trener ekipe, koji je ujedno i selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije, Ljubomir Obradović, rekao je da se sa zadovoljstvom odazvao pozivu uprave da pomogne klubu u kom je, kao igrač, ostvario zavidnu karijeru.
“Krenuli smo u saradnju koja je, na obostrano zadovoljstvo, u ovoj sezoni završena uspešno i nadam se da će trajati i dalje. Čestitam momcima na rezultatu, pokazali su da su bolji u direktnom susretu s najvećim konkurentom, i to na njegovom terenu. Zahvaljujem se gradonačelniku na prijemu, razumevanju i podršci, i onoj do sada iskazanoj i obećanoj, za vraćanje zrenjaninskog rukometa tamo gde mu je mesto”, kazao je Obradović i dodao da u predstojećoj superligaškoj sezoni neće prihvatiti borbu za opstanak.  
 
“Sledeći cilj je da se uđe u regionalnu SEHA ligu koja je povoljna, jer je sponzor te lige Gasprom, tako da ne bi imali troškova, a doveli bi u Zrenjanin velike klubove i vratili publiku. Videli smo koliko Zrenjaninci i okolina vole rukomet kada su nedavno ovde igrali Srbija i Belgija, a zato sam insistirao i da naše rukometašice igraju baraž utakmicu za svetsko prvenstvo protiv Poljske u Zrenjaninu”, naglasio je Ljubomir Obradović. 
 
 
 
Predsednik kluba, zrenjaninski privrednik Dragan Božjak, kazao je da je načinjen kratkoročni i dugoročni plan za funkcionisanje kluba i da je kratkoročni cilj ispunjen ulaskom u viši rang takmičenja.
“Krajnji plan je ulazak u Evropu, vraćanje “Proletera” gde je nekada bio. Najbitinije je da momci vredno treniraju, imamo u Zrenjaninu jednog od najboljih svetskih trenera, treba to iskoristiti i ja mislim da je uspeh zagarantovan”, istakao je Božjak i dodao da je podrška grada “Proleteru” puno značila, jer je u pitanju gradski klub.
“Očekujemo i podršku nekih novih sponzora, kao i nekadašnjih istaknutih sportista, da se vrate i pomognu klubu. Razmišljamo o podmlađivanju ekipe, tome težimo i na duge staze i pokušaćemo da obučimo trenere mlađih kategorija i oslonimo se na igrače iz grada, jer klub čini 90 odsto igrača poniklih u Zrenjaninu”, objasnio je Božjak.   
 
 
 
Momir Rnić mlađi, sin nekadašnjeg proslavljenog “Proleterovog” reprezentativca, zahvalio se treneru Obradoviću koji ga je, kako kaže, “vratio iz mrtvih” i celokupnoj ekipi i upravi, na ogromnoj podršci.
“Svi smo radili kao jedan tim i to se na kraju ispostavilo kao uspešno. Predstoji nam utakmica poslednjeg kola, protiv Kolubare, sutra od 19 časova i pozvao bih sve navijače da dođu u “Kristalnu dvoranu” i podrže nas, da zajedno proslavimo titulu i povratak u najviši rang”, rekao je Rnić.     
 
Podsećamo, rukometaši “Proletera”, tada pod imenom “Proleter Naftagas”, dva puta su osvojili titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije 1990. i 1992. godine, a u sezoni 1990/91. jedan gol im je nedostajao do titule klupskog šampiona Evrope. U finalu Kupa evropskih šampiona, protiv španske Barselone, generacija predvođena kapitenom Jovanom Slavkovićem u nezaboravnom meču u krcatom zrenjaninskom “Medisonu” slavila je 23:21, a u revanšu “Barsa” je bila bolja taman koliko je trebalo za evropsku titulu - 20:17.