Obeležen Dan ustanka naroda Srbije: da se zlo fašizma nikada ne ponovi

Opšte
Širom Republike Srbije juče je obeležen 7. jul, Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, a u Zrenjaninu su evocirana sećanja i položeni venci na spomen-obeležja iz tog perioda naše istorije. Pre 78 godina, na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović Španac ispalio je prve pucnje u znak otpora protiv fašizma, tri dana nakon što je u Beogradu doneta odluka o podizanju ustanka. Ti datumi, 4. i 7. jul, obeležavaju se kao Dan borca i Dan ustanka. 
 
 
 
 
Na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Vojske Srbije - Komande garnizona Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.
 
Prisutne na ceremonijije pozdravio Miloš Cvetić, sekretar gradskog odbora SUBNOR, a nakon polaganja venaca obratila se zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, podsetivši da su u oba svetska rata Srbija i srpski narod bili su na strani saveznika. 
- Bili su na strani istine i pravde, a po završetku ratova bili su na strani pobednika. Kada je fašističko zlo počelo da se širi Evropom i svetom, naš narod ponosno se svrstao na stranu velike evropske antifašističke koalicije. Narodnooslobodilačka borba okupila je sve rodoljube, a među njima su bili i pripadnici drugih naroda i nacija koje ovde vekovima skladno žive - rekla je Travica i dodala:
 
 
 
 
- Julskih događaja iz 1941. godine i svih žrtava u Drugom svetskom ratu sećamo se i ovoga puta, uz jasnu poruku - da se zlo, poput fašizma, više nikada i nikome ne ponovi. Samo stalnim sećanjem na žrtve i ukazivanjem gde može odvesti verska, rasna ili nacionalna mržnja, možemo sprečiti da se slični događaji ponove. Sećamo se danas svih žrtava u borbi protiv fašizma, odajemo im dužnu počast i poručujemo da njihove žrtve nisu i ne mogu biti uzaludne - ukazala je ona, na svečanosti ispred spomenika Žarku Zrenjaninu.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5265/Polaganje_venaca_7juli_016.jpg