Održana 43. sednica Gradskog veća

 
Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić, održana je danas, a na dnevnom redu bilo je 14 tačaka među kojima Predlog Odluke o Lokalnom ombudsmanu grada Zrenjanina, Predlog Odluke o osnivanju Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina, kao i Predlozi Odluka o donošenju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Klek, ''Dolja'' i ''Jugoistok'' .
 
 
 
Članovi Gradskog veća usvojili su Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom - bez naknade, Predlog Odluke o konverziji pripadajućeg dela poreza na zarade u trajni ulog u kapital subjekta privatizacije – Simpo ad Vranje i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu u periodu januar – jun 2019. godine.
 
 
 
 
 
Među usvojenim tačkama dnevnog reda bile su i Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2019. godinu, Izveštaj o radu Javne ustanove ''Sportski objekti'' Zrenjanin za 2018. godinu i Predlog Zaključka o prihvatanju Izmene i dopune Programa poslovanja JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin za 2019. godinu.
 
 
 
 
 
- Danas smo imali šestomesečni presek, kada je reč o našem budžetu, a pokazalo se da je punjenje budžeta veće za deset posto. Sjajan je to pokazatelj, posebno što znamo da je porez na zarade najviše na to uticao. Porez na zarade koji je praktično 42 odsto ukupnog budžeta našeg grada i mislim da je to najbolji pokazatelj u kom pravcu ide naš grad. Danas smo doneli odluku kojom započinjemo osnivanje nove ustanove koja će se baviti socijalnom zaštitom našeg najugroženijeg dela stanovništva. Mnogo radnji i sada radimo preko Centra za socijalni rad, koja se delom finansira iz Republike, a delom iz gradskog budžeta. Imaćemo novu socijalnu ustanovu koja se neće potirati sa Centrom za socijalni rad, a koja će se baviti najugroženijim delom stanovništva, pokušaćemo da primenimo i neke nove mere. Mnogo toga, u tom delu, planuramo da uradimo - rekao je po završetku sednice gradonačelnik Janjić.
 
 
 
Komentarištući Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom - bez naknade podsetio je da je Savet mesne zajednice “Orlovat” pre nekoliko godina uradio dobar projekat i da su jednu javnu površinu, koja je u vlasništvu Republike, pripremili za sportsko - rekreativni sadržaj, a za to dobili i novac od Pokrajine. 
 
- Taj projekat ipak nisu mogli da realizuju, zbog vlasničkih odnoso, tako da smo morali na ovaj način da rešimo problem, dobićemo to zemljište od Republike, oko tri hektara, bez naknade i realizovati projekat - objasnio je on.
 
 
 
 
 
Osvrnuo se i na izveštaj Javne ustanove “Sportski objekti” i ukazao na podataka da se u sportskim objektima, koji su u vlasništvu grada, svakog meseca održi 50.000 treninga. 
 
- Podatak za poštovanje, to je samo u objektima u vlasništvu grada, bez školskih sportskih sala gde se takođe održavaju treninzi. Nijedan klub ne plaća nijedan sat gradu za korišćenje tih objekata i veoma sam ponosan na to. Sve se to uklapa u našu strategiju brige o decu i da želimo da sklonimo decu sa ulice, a sport je najbilji način da to ostvarimo. Takođe, mnogo toga smo uradili, uspeli da sredimo Kristalnu dvoranu, Medison, atletsku stazu na stadionu, a za sledeću godinu planiramo da izgradimo veliku, lepu sportsku dvoranu u naselju Bagljaš i u Lazarevu - kazao je još gradonačelnik.