Ponovo ''niče'' Bečkerečka tvrđava...

U Gradskoj bašti, simbolično, ponovo “niče” Bečkerečka tvrđava i u toku je gradnja niskog zida od kamena iskopanog u parku prilikom poslednjih komunalnih radova, kao i kamenih ostataka iz alpineuma kod murala s motivima tvrđave. Zrenjaninski umetnik Viorel Flora, u saradnji s Gradskom upravom, nastavlja realizaciju zamisli da se posetiocima parka u tom njegovom delu što bolje dočara istorijski period u kom je postojala Bečkerečka tvrđava, i nakon što je obnovljen i proširen mural, uređuje se površina ispred njega, kako iskopano kamenje ne bi stajalo rasuto. 
 
 
 
 
Centralni deo zida koji se gradi zauzimaće kamen sa uklesanom godinom izgradnje prve županijske zgrade - 1784, a u koju je tada ugrađen kamen iz srušene bečkerečke tvrđave. Prva županijska zgrada, znatno skromnijih dimenzija od današnje Gradske kuće, bila je u funkciji svega tridesetak godina, do katastrofalnog požara 1807. godine.  
 
Gradnju Bečkerečke tvrđave završio je nadvojvoda Ferdinand Habsburški 1528. godine, kao  strateški vojni toponim u sistemu austrijske odbrane od turskih osvajačkih pohoda. Utvrđenje je podignuto od netesanog kamena, dovoženog lađama Dunavom, Tisom i Begejom iz fruškogorskih majdana, i bečkerečke opeke. Podignuta da zaustavi, ili bar uspori tursku vojnu silu, tvrđava sa svega osamdeset branilaca se, međutim, 24. septembra 1551. godine predala skoro bez borbe višestruko brojnijoj vojsci Mehmed-paše Sokolovića. Od tada, pa narednih stotinu pedeset godina, Bečkerek je bio turska palanka, koja je kraj osmanske vladavine dočekala s jedva 800 stanovnika.
 
 
 
 
Tvrđava je do temelja srušena tokom 1701. godine na osnovu odredbi Karlovačkog mira, sklopljenog 26. januara 1699. u Sremskim Karlovcima između Austrije, Poljske i Venecije s jedne, i Osmanskog carstva, s druge strane. 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić nedavno je o postojanju Bečkerečke tvrđave i s istorijatom Gradske kuće i Županijskog parka upoznao i novinare kineske agencije “Ksinhua” i predstavnike kompanije “Linglong Tajr” koji su s interesovanjem prihvatili podatak da će zgrada naredne godine obeležiti dve stotine godina od završetka gradnje. Namera lokalne samouprave je da se taj značajan jubilej prigodno obeleži, a kao deo aktivnosti na tom planu jeste i uređenje Županijskog parka i obnova njegovih pojedinih zanimljivih prostora. U prilog navedenom idu i poslednja arheološka otkrića, predmeta iz doba neolita, starih 7000 hiljada godina, o čijem će prezentovanju javnosti tek biti reči u narednom periodu. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5384/Zidanje_zida_tvrdjave_0.jpg