Održana 31. sednica Skupštine grada

Skupština

Odbornici Skupštine grada danas su održali 31. sednicu u ovom sazivu, a na njenom početku predsedavajući Oliver Mitrović saopštio je da je Skupštini grada dostavljeno obaveštenje da odbornici Srpske radikalne stranke Saša Zorić i Dalibor Radosavljević napuštaju odborničku grupu i ubuduće će nastupati kao samostalni odbornici. S obzirom da je ostala sa tri odbornika, SRS u daljem radu ovog saziva Skupštine grada neće imati odborničku grupu.

Održana 31. sednica Skupštine grada

Održana 31. sednica Skupštine grada

Predviđeni dnevni red današnje sednice od 35 tačaka dopunjen je u toku sednice sa još tri, tako da su odbornici, nakon polusatne rasprave o dnevnom redu, odlučivali o 38 tačaka. Raspravljalo se o odlukama na koje je prethodnu saglasnost dalo Gradsko veće, a 14 tačaka odnosilo se na kadrovska rešenja u komisijama, nadzornim i školskim odborima na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
Skupština grada većinom glasova usvojila je predloge Odluke o izmenama i dopuni Statuta grada Zrenjanina i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi grada Zrenjanina, a usvojeni su i predlozi odluka o donošenju izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Berbersko - Bolnica”, “Gradnulica” i “Klek”.  

Održana 31. sednica Skupštine grada

Održana 31. sednica Skupštine grada

Odbornici su jednoglasno izglasali predloge Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice “Taraš” Taraš za period od 01.02.2020. godine do 31.12.2024. godine i Odluke o raspisivanju referenduma o uvođenju samodoprinosa u tom mestu. Jednoglasno su usvojeni i  predlozi Rešenja o davanju saglasnosti na Statut Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina - Most, kao i Odluke o izmeni Odluke o osnivanju Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina. 
 
Komentarišući ove odluke, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da, uz političko delovanje odbornika, oko nekih predloga ne može biti sporenja i treba ih jednoglasno podržavati.
- Drago mi je što pripadnici svih političkih partija, i oni koji pripadaju opoziciji, shvataju da treba da podrže ovakve odluke, kakva je uvođenje samodoprinosa u naseljenom mestu Taraš. Ovo je verovatno i poslednje glasanje o tome po sadašnjem zakonu o referendumu, čije očekujemo izmene, a samim tim i lakšu mogućnost za izglasavanje samodoprinosa. Evidentno je da mesne zajednice u kojima je uveden samodoprinos u prethodnom periodu imaju više mogućnosti za delovanje i na sredstva koja se izdvajaju samodoprinosom grad iz budžeta ulaže dodatna sredstva, što jasno pokazuje u kojoj meri grad podržava sredine koje su se odlučile za samodoprinos. U takvim sredinama više je i sportskih klubova, raznih udruženja, kulturno-umetničkih društava i ja želim da se zahvalim svim mesnim zajednicama koje imaju tu vrstu inicijative - istakao je Santovac. 

Održana 31. sednica Skupštine grada

Održana 31. sednica Skupštine grada

Na sednici je, između ostalog, usvojen i Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina nekoliko katastarskih parcela, zatim Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu u periodu januar-septembar 2019. godine, Plan zaštite i spasavanja, Plan Javnog zdravlja grada Zrenjanina za period od 2020. do 2026. godine, Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin za 2019. godinu i Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima čiji je osnivač grad Zrenjanin, za period od 01.01. do 30.09.2019. godine.
 
Zamenik Santovac još jednom je ukazao da usvajanje izveštaja o prihodima i rashodima budžeta za prvih devet meseci potvrđuje pozitivna kretanja i dobro planiranje budžeta.
- Izveštaj govori o povećanju budžetskih prihoda po svim osnovama, što dokazuje da su realizovane sve aktivnosti koje smo planirali u proteklom vremenskom periodu i da ćemo imati više sredstava za investicije i različite projekte. Drastično su, u odnosu na prethodnu godinu, veći prihodi od poreza na zarade zaposlenih i to pokazuje da Zrenjanin ide dobrim putem i da će imati mogućnost da, kroz različite vidove pomoći i zaštite, dodatno brine o svakom građaninu i svim segmentima društva - zaključio je zamenik gradonačelnika nakon današnje sednice Skupštine grada.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5496/31_sednica_SG_0.jpg