Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Draganom Ćapinom, kao i načelnicima odeljenja u Gradskoj upravi, obišao je danas naseljena mesta Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku.

Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

Gradonačelnik je najpre obišao Lukino Selo, a zatim je razgovarao sa predstavnicima Mesne zajednice “Belo Blato”.
- Nastavljamo posete mesnim zajednicama. Vidimo da su u svakom selu slični problemi, mada ima i onih specifičnih. Ovde u Belom Blatu manifestacija koju meštani organizuju, tradicionalna “Kobasicijada”, prevazišla je okvire, ipak je ovo malo naseljeno mesto i zajedno sa Turističkom organizacijom, kao i prošle i naredne ćemo zajedno organizovati sve to. Naravno, razmotrićemo mogućnost da manifestacija bude jedna od manifestacija od značaja za grad. Siguran sam da će biti i lakše organizovati je, ali i da će ona biti bolja i uspešnija svake naredne godine - kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

Rekao je i da se u tom selu mora rešiti mnogo toga - divlja deponija, ulična rasveta, da se revidira projekat fekalne kanalizacije, budući da je Belo Blato jedno od naseljenih mesta koje je kandidovano za sredstva od države za izgradnju sistema fekalne kanalizacije.
- Uz ove projekte tu su i izgradnja eko česme, asfaltiranje ulica i mislim da će Belo Blato svakako biti lepše mesto za život. Ono što je važno reći i što je najveći projekat koji ćemo raditi u narednom periodu jeste gasifikacija Belog Blata, preko milion i po evra biće ovde  uloženo od strane “Srbijagasa”, tako da će i stanovnici i pravni subjekti imati mogućnost da se priključe na gasovod - dodao je gradonačelnik. 

Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

Predsednik Saveta mesne zajednice “Belo Blato” Miroslav Markuš kazao je da je današnji sastanak bio veoma sadržajan i zahvalio gradonačelniku i njegovim saradniocima što su posetili to mesto.
- Problema ima mnogo, kao i u svim naseljenim mestima, reč je o infrastrukturi, asfaltiranju ulica, izgradnji kišne kanalizacije. I nama ovde potrebna je zdrava pijaća voda, a potrebna su i sredstva za tekuće održavanje u školi i popravci objekta mesne zajednice. Dogovorili smo se da ćemo u narednoj godini početi sa tim radovima. Za nas je primarno rešavanje problema pijaće vode, asfaltiranje jedne ulice i saniranje atarskog puta - pojasnio je Markuš koji je naveo da, prema poslednjem popisu, ovde živi 1307 stanovnika, ali da je, nažalost, mnogo ljudi otišlo.

Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

Kako se od predstavnika Saveta mesne zajednice “Stajićevo” moglo čuti, situacija u tom selu je bolja.
Svetozar Stefanov i Nemanja Milinković, članovi i predsednik Saveta Bojan Janjić naveli su da je u Stajićevu tokom prethodnih godina urađeno mnogo toga, a kao posebno važnu činjenicu istakli su to da je ove godine rođeno više beba - njih 28 i da je u školi, zajedno sa predškolcima, 260 dece.  
Ipak, ono što je urgentno, naveli su, jeste saniranje udarnih rupa u selu, dimnjaka na objektu vrtića i nastavak izgradnje kanalizacione mreže.   
Predstavnici te mesne zajednice kazali su tokm današnjeg razgovora da je u planu da se naredne godine obeleži sto godina sela i podigne spomenik osnivaču sela, parohu Savi Stajiću.    

Gradonačelnik obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

U nastavku posete, gradonačelnik se sastao i sa predstavicima Saveta MZ “Ečka” - predsednikom Milivojem Petrovim i Marinelom Mendreom, koji su istakli da je Savet ozbiljan i da su to na taj način i shvatli, te da se trude da što bolje rade i vode selo. 
I u Ečki su problemi za rešavanje slični kao i u drugim naseljenim mestima. Potrebno je sanirati asfalt u ulicama, završiti izgradnju kanalizacione i fekalne mreže, ali i urediti seosku pijacu, osvetliti biciklistčku stazu i rekonstruisati uličnu rasvetu. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5431/Obilazak_4_sela_02-12-2019_0.jpg