Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Tradicionalnim novogodišnjim skupom u Gradskoj kući i svečanosti čiji su domaćini bili gradonačelnik Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, završavaju se aktivnosti lokalne uprave u 2019. godini, sumiraju rezultati i iznose planovi za narednu godinu. Uručeno  je ovom prilikom i najznačajnije godišnje priznanje - Nagrada grada Zrenjanina - koje je ove godine pripalo Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković” i Njegovom Preosveštenstvu Episkopu banatskom Nikanoru. 

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Obraćajući se novogodišnjom porukom svim gostima svečanosti i građanima Zrenjanina, gradonačelnik Janjić istakao je da 2019. godinu ispraćamo uz izuzetan događaj u oblasti privrede i investicija, polaganje kamena temeljca za pogone “Linglonga”, a da nas naredne godine očekuje i otvaranje impresivnog gradilišta same fabrike. 
“Prilika je ovo da se sumiraju rezultati, da vidimo šta smo uradili, šta smo mogli bolje da uradimo, šta smo možda propustili pa da to isplaniramo za narednu ili neku sledeću godinu. Prethodnih godina smo se trudili da promovišemo grad Zrenjanin i naše industrijske zone kao dobro mesto za investiranje, ali i da promovišemo neke prostore koji su u ranijem periodu bili privredni objekti, kasnije devastirani. Naravno, najznačajniji trenutak je bio 30. mart, kada smo u prisustvu predsednika Vučića, privrednika, predstavnika diplomatskog kora, postavili kamen-temeljac za ubedljivo najveću investiciju, kineske kompanije “Linglong Tajr”, koja će bukvalno promeniti i izgled našeg grada i ovog regiona. Uz tu investiciju od milijardu dolara stiže još nekoliko investicija kooperanata,  i samo oko tih kineskih investicija biće zaposleno preko dve ipo hiljade  Zrenjaninaca, što je za naš grad veoma ozbiljan broj. Uz tu investiciju ide i izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin, saobraćajnice do Novog Sada i to sve kreće naredne godine, to se radi po posebnim planovima i uslovima. Zamislite Zrenjanin na ruti auto-puteva, zamislite Zrenjanin bez nezaposlenih, a to je nešto što nas očekuje“, kazao je gradonačelnik i dodao da se protekle godine radilo i na gradskoj infrastrukturi, a da se dosta aktivnosti tek očekuje.

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

“Gradimo novi vrtić, sanirano je dosta ulica i trotoara, uređujemo i devastirani stadion u Karađorđevom parku, mnogo je dobrih sportskih manifestacija bilo u protekloj godini u našem gradu. Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata je sigurno i obilaznica oko grada, za nekoliko meseci završićemo izgradnju mosta preko Begeja, prvog posle 27 godina, i trasu u Gradnuličkom ataru, a paralelno pripremamo i projekat i eksproprijaciju za četrvtu, poslednju fazu, koju ćemo takođe početi da radimo naredne godine i kojom ćemo u potpunosti završiti obilaznicu i spojiti beogradski s novosadskim putem. To će značajno rasteretiti gužve i saobraćaj u samom gradu”, naveo je Čedomir Janjić. 
 
Još je dodao da će, uz svu muku, probleme i opstrukcije, biti rešen i problem pijaće vode, ali  i da  je započeto rešavanje ne manjeg problema, centralnog prečistača otpadnih voda. 
“Svakog dana se trudimo da naš grad bude još lepše mesto za život, da našoj deci ostavimo nešto na šta možemo da budemo ponosni, i ja se zahvaljujem svima vama, jer pojedinac i jedna ekipa, bez šire podrške, ne može ništa da uradi”, poručio je gradonačelnik prisutnima i  svim sugrađanima poželeo dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću u nastupajućoj 2020. godini.

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

“Nagrada grada Zrenjanina” pripala je Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković”, za dugogodišnju afirmaciju kulture, predstavljanje grada Zrenjanina u zemlji i inostranstvu, doprinos popularizaciji muzike i uspešno negovanje bogate horske tradicije grada. U ime hora, nagradu je primila Zorica Kozlovački, dirigent. 
 
U poslednjih nekoliko sezona ovaj hor je ostvario niz zapaženih uspeha na međunarodnoj sceni. Osvojio je zlatnu diplomu na 3. Internacionalnom muzičkom festivalu u Bratislavi (2016. god.), tri srebrne medalje na 56. internacionalnom takmičenju u Gorici  (Italija, 2017. god.), zlatnu i srebrnu diplomu na 3. Festivalu “Leonardo da Vinči” u Firenci (2019. god.), uz  veliki broj uspešnih nastupa u našoj zemlji i okruženju. 

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Kako je dalje istaknuto u obrazloženju nagrade, hor ostvaruje izuzetnu saradnju s Gradom Zrenjaninom nastupajući na brojnim gradskim manifestacijama. Profesionalno i uz visoke umetničke domete, doprinosi kulturnoj ponudi grada Zrenjanina, u sredini gde se horska umetnost ceni i neguje decenijama unazad. Hor čine talentovani i posvećeni mladi ljudi, učenici muzičke škole, iz Zrenjanina i naselja u našem regionu koji, nastupajući na festivalima i takmičenjima širom Evrope, na najbolji način predstavljaju svoj grad i našu zemlju. Hor je u periodu od 2006. do 2018. osvojio više od 40 nagrada na značajnim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Posebno su ponosni na osvojena prva mesta na horskim takmičenjima u Belgiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji… kao i na republičkim horskim takmičenjima u Srbiji.

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

U obrazloženju za dodelu “Nagrade grada Zrenjanina” Njegovom Preosveštenstvu Episkopu banatskom Nikanoru navodi se da mu se priznanje dodeljuje u znak zahvalnosti za humanitarni rad, lično angažovanje na obnovi nacionalne sabornosti, duhovnosti, za pomoć pri obnovi postojećih i izgradnji novih pravoslavnih hramova na teritoriji našeg grada, kao spomenika kulture i graditeljske baštine najvišeg ranga. 
 
Priznanje se Episkopu Nikanoru dodeljuje i u svetlu  izuzetnog i vrednog jubileja koji su ove godine obeležili  Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva - osam vekova autokefalnosti SPC. Proslavljajući ovaj jubilej u svim eparhijama, Vladika Nikanor odlučio je da upravo Zrenjanin, iako nije sedište earhije, bude grad u kom je održana centralna svečanost za Banat. Time je iskazao izuzetno poštovanje prema svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova. Čest je posetilac našeg grada, ali i njegov pravi duhovni domaćin i nosilac svih pozitivnih promena koje poslednjih godina doživljavaju grad i Srpska pravoslavna crkva. 
 
Rođen je u dalmatinskom selu Medveđa 1952. godine, u miru kao Veljko Bogunović. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1975. godine. Posle položenog bogoslovskog ispita zrelosti, zamonašen je 27. avgusta 1975. a u čin jerođakona rukopoložen je 28. avgusta, na dan Uspenja Presvete Bogorodice iste godine. Posle monašenja i rukopoloženja, odlazi na bogoslovske studije u ruski grad Zagorsk, koje završava 1979. godine. Rukopoložen je u čin jeromonaha 1. januara 1978. godine. Na majskom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1985. godine izabran je za Episkopa hvostanskog i vikara Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila. Čin arhijerejske hirotonije 11. avgusta 1985. godine, obavio je Patrijarh srpski German, uz učešće više arhijereja Srpske crkve. 
    
Na ovoj dužnosti ostaje sve do izbora za episkopa Eparhije gornjo-karlovačke 1991. godine. Sveti arhijerejski sabor 1999. godine, bira ga za Episkopa upražnjene Eparhije australijsko-novozelandske, Mitropolije novogračaničke i Administratora Eparhije australijsko-novozelandske. Upravljao je ovim eparhijama sve do 2003. godine, kada je izabran za Episkopa upražnjene Eparhije banatske na kom položaju se i danas nalazi. 

U obrazloženju za dodelu “Nagrade grada Zrenjanina” Njegovom Preosveštenstvu Episkopu banatskom Nikanoru navodi se da mu se priznanje dodeljuje u znak zahvalnosti za humanitarni rad, lično angažovanje na obnovi nacionalne sabornosti, duhovnosti, za pomoć pri obnovi postojećih i izgradnji novih pravoslavnih hramova na teritoriji našeg grada, kao spomenika kulture i graditeljske baštine najvišeg ranga.    Priznanje se Episkopu Nikanoru dodeljuje i u svetlu  izuzetnog i vrednog jubileja koji su ove godine obeležili  Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva - osam vekova autokefalnosti SPC. Proslavljajući ovaj jubilej u svim eparhijama, Vladika Nikanor odlučio je da upravo Zrenjanin, iako nije sedište earhije, bude grad u kom je održana centralna svečanost za Banat. Time je iskazao izuzetno poštovanje prema svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova. Čest je posetilac našeg grada, ali i njegov pravi duhovni domaćin i nosilac svih pozitivnih promena koje poslednjih godina doživljavaju grad i Srpska pravoslavna crkva.    Rođen je u dalmatinskom selu Medveđa 1952. godine, u miru kao Veljko Bogunović. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1975. godine. Posle položenog bogoslovskog ispita zrelosti, zamonašen je 27. avgusta 1975. a u čin jerođakona rukopoložen je 28. avgusta, na dan Uspenja Presvete Bogorodice iste godine. Posle monašenja i rukopoloženja, odlazi na bogoslovske studije u ruski grad Zagorsk, koje završava 1979. godine. Rukopoložen je u čin jeromonaha 1. januara 1978. godine. Na majskom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1985. godine izabran je za Episkopa hvostanskog i vikara Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila. Čin arhijerejske hirotonije 11. avgusta 1985. godine, obavio je Patrijarh srpski German, uz učešće više arhijereja Srpske crkve.       Na ovoj dužnosti ostaje sve do izbora za episkopa Eparhije gornjo-karlovačke 1991. godine. Sveti arhijerejski sabor 1999. godine, bira ga za Episkopa upražnjene Eparhije australijsko-novozelandske, Mitropolije novogračaničke i Administratora Eparhije australijsko-novozelandske. Upravljao je ovim eparhijama sve do 2003. godine, kada je izabran za Episkopa upražnjene Eparhije banatske na kom položaju se i danas nalazi.

U obrazloženju za dodelu “Nagrade grada Zrenjanina” Njegovom Preosveštenstvu Episkopu banatskom Nikanoru navodi se da mu se priznanje dodeljuje u znak zahvalnosti za humanitarni rad, lično angažovanje na obnovi nacionalne sabornosti, duhovnosti, za pomoć pri obnovi postojećih i izgradnji novih pravoslavnih hramova na teritoriji našeg grada, kao spomenika kulture i graditeljske baštine najvišeg ranga.    Priznanje se Episkopu Nikanoru dodeljuje i u svetlu  izuzetnog i vrednog jubileja koji su ove godine obeležili  Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva - osam vekova autokefalnosti SPC. Proslavljajući ovaj jubilej u svim eparhijama, Vladika Nikanor odlučio je da upravo Zrenjanin, iako nije sedište earhije, bude grad u kom je održana centralna svečanost za Banat. Time je iskazao izuzetno poštovanje prema svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova. Čest je posetilac našeg grada, ali i njegov pravi duhovni domaćin i nosilac svih pozitivnih promena koje poslednjih godina doživljavaju grad i Srpska pravoslavna crkva.    Rođen je u dalmatinskom selu Medveđa 1952. godine, u miru kao Veljko Bogunović. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1975. godine. Posle položenog bogoslovskog ispita zrelosti, zamonašen je 27. avgusta 1975. a u čin jerođakona rukopoložen je 28. avgusta, na dan Uspenja Presvete Bogorodice iste godine. Posle monašenja i rukopoloženja, odlazi na bogoslovske studije u ruski grad Zagorsk, koje završava 1979. godine. Rukopoložen je u čin jeromonaha 1. januara 1978. godine. Na majskom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1985. godine izabran je za Episkopa hvostanskog i vikara Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila. Čin arhijerejske hirotonije 11. avgusta 1985. godine, obavio je Patrijarh srpski German, uz učešće više arhijereja Srpske crkve.       Na ovoj dužnosti ostaje sve do izbora za episkopa Eparhije gornjo-karlovačke 1991. godine. Sveti arhijerejski sabor 1999. godine, bira ga za Episkopa upražnjene Eparhije australijsko-novozelandske, Mitropolije novogračaničke i Administratora Eparhije australijsko-novozelandske. Upravljao je ovim eparhijama sve do 2003. godine, kada je izabran za Episkopa upražnjene Eparhije banatske na kom položaju se i danas nalazi.

Zahvaljujući na ukazanoj časti i dodeljenoj nagradi, Episkop Nikanor poručio je da je to priznanje za celu Eparhiju banatsku.
“Ne bi Episkop banatski zaslužio ovo priznanje da nije imao saradnike u ovom gradu, među sveštenicima u ovom gradu, kao i u celoj eparhiji, među opštinama, kolektivima, mesnim zajednicama. Zato ovom prilikom blagodarimo i Ministarstvu pravde  i Kancelariji za verska pitanja naše države, blagodarni smo i Autonomnoj pokrajini na materijalnoj pomoći za naše hramove, za naše crkvene objekte, blagodarni smo i opštinama u našoj eparhiji, gradonačelnicima ili predsednicima opština i pojedincima”, besedio je Episkop Nikanor. 
 
Još je istakao da dobar deo zasluga za Nagradu grada Zrenjanina koja mu je pripala nosi i gradonačelnik Janjić, svojim dosadašnjim angažovanjem, radom, inicijativama i brigom ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za crkve drugih konfesija i hramove koji im pripadaju.
“Primetili smo, i osetili, i doživeli vašu brigu za našu eparhiju i za ovaj grad. I sve ono što bi danas trebalo da ide na moju adresu iz ovog grada, to je zapravo poteklo ili od vas, ili sa vama. Naša je bila saglasnost ne da menjamo vaš plan, program ili ideje, nego samo da ih prihvatimo i one su najbolje bile. Lako je raditi i sarađivati tamo gde imate gotove projekte i planove i kada vam daju samo da ih pogledate, vrlo lako se tada dogovaramo”, poručio je Vladika Nikanor gradonačelniku Janjiću, uz želje da se ostvare svi najavljeni planovi i investicije.

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Na novogodišnjoj svečanosti u Gradskoj kući uručena Nagrada grada Zrenjanina

Episkop banatski pridružio se čestitkama Muzičkoj školi “Josif Marinković” i nagrađenom horu koji, kako je rekao, na najlepši način pronosi ime grada iz kog dolazi svuda gde se pojavljuje i nastupa. 
 
Na početku današnjeg programa prigodnu novogodišnju pesmu otpevali su mališani Gradskog dečjeg horića, pod upravom Senke Milisavljević, a svečanost je završena nastupom nagrađenog hora MŠ “Josif Marinković” i kompozicijom “Tamo daleko”. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5425/Nagrade_Zrenjanina_0.jpg