Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Povodom smrti sportske legende, nekadašnjeg bokserskog šampiona, našeg sugrađanina Zvonimira Zvonka Vujina, danas je održan komemorativni skup u Baroknoj sali Gradske kuće. Uz članove njegove porodice, prisustvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada, istaknuti sportisti, sportski radnici, prijatelji i poštovaoci čoveka koji je sav sportski i životni vek proveo u svom gradu. 

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Komemorativni skup otvorio je sportski novinar Budimir Cvijetić, podatkom da je Zvonko Vujin bio reprezentativac naše zemlje 57 puta, i da je po tome rekorder među svim bokserima. Podsetio je na prijateljstvo Vujina i rvačkog reprezentativca Branislava Simića, koji su zajedno osvojili četiri olimpijske medalje i bodrili jedan drugog na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine. Simić je s tugom primio vest o odlasku sportskog prijatelja, izrazio porodici saučešće, a zbog narušenog zdravlja nije mogao da prisustvuje komemoraciji.  
 
U ime Grada Zrenjanina od Zvonka Vujina oprostio se Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika i sportski radnik, koji je istakao da je upravo Vujin bio uzor mnogim sportistima grada, kako u borilačkim sportovima, tako i među onima koji se nisu bavili niti pratili boks, ali su bili svesni o kakvoj se sportskoj i ljudskoj veličini radi. Rekao je da je sportski Zrenjanin ostao bez jednog od svojih predvodnika, jednog od svojih velikana. 
- Ako se za nekog sportistu može reći da je u potpunosti bio naš, gradski, da je sve sportske domete ostvario trenirajući u Zrenjaninu, da je u njemu rođen, u njemu zasnovao porodicu i radio, onda se to može reći za Zvonka Vujina. Gubitak će najteže pasti porodici, supruzi, ćerkama, unuku, ali je na velikom gubitku ne samo sport u gradu Zrenjaninu, već i u celoj Srbiji. Odjeknula je juče tužna vest u sportskoj javnosti širom zemlje i još jednom potvrdila da je Zvonko bio među najboljim bokserima i sportistima koje smo ikada imali i da njegovi izuzetni mečevi i bogata sportska karijera nisu i ne mogu biti zaboravljeni - rekao je Salapura.

Podsetio je da je zrenjaninska dvorana, prva namenska sportska hala u Jugoslaviji, nadaleko  poznata kao “Medison”, i da je to ime dobila zbog boksa, jer su u njenoj američkoj “bliznakinji” održavani najveći bokserski mečevi. 
- Ovaj podatak najbolje govori o ogromnoj popularnosti koju je boks imao u Zrenjaninu šezdesetih i sedamdesetih godina, a tu popularnost u najvećoj meri duguje upravo Zvonku Vujinu i njegovim sportskim kolegama iz “Banata”, poznatim širom nekadašnje Jugoslavije - kazao je Salapura. 

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

 Još je dodao da je, uz nesumljive sportske uspehe i rezultate, Zvonka krasilo ono što je u duši gotovo svih boraca na strunjačama ili u ringu - van sportske arene imao je izuzetan ljudski karakter, bio profesionalac u svemu, uvek raspoložen za saradnju.
- Odazivao se svim našim pozivima da svojim sportskim autoritetom doprinese nekoj manifestaciji, da učestvuje u organizaciji sportskog događaja ili svojim prisustvom doprinese njegovom značaju. Ostaje nam samo da ga takvog pamtimo i budemo ponosni što je Zrenjanin imao takvog sportistu i sugrađanina - oprostio se od Zvonka Vujina pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. 
 
O sportskim dometima i karijeri Zvonka Vujina govorio je njegov klupski drug, takođe nekadašnji istaknuti bokser Stevan Čizmić, a biranim rečima od Vujina su se oprostili i Momir Rnić i Vojislav Tabački, takođe velikani zrenjaninskog sporta, danas istaknuti sportski radnici.  

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina

Komemoraciji je prisustvovao još jedan velikan našeg sporta i boksa, olimpijski i svetski vicešampion Tadija Kačar, koji je rekao da je Vujin bio šampion čijoj su se veštini u ringu svi divili.
- Pored snage, inteligencije i veštine u borbi, pokazivao je van ringa i druge osobine koje je posedovao, pre svega plemenitost i dobrotu. To je nešto što ga je krasilo i time je zauvek ostao u sećanju nas koji smo ga zaista poštovali - kazao je, između ostalog, Kačar. 
    
Zvonimir Zvonko Vujin rođen je 28. juna 1943, godine u Zrenjaninu. Bio je član bokserskog kluba “Banat” i 57 puta državni reprezentativac Jugoslavije. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana i Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. godine, u lakoj kategoriji i u Minhenu 1972. godine, u poluvelter kategoriji. Osvajač je i nekada prestižnih jugoslovenskih bokserskih priznanja - „Zlatne rukavice“ (1965.) i „Oskara“ (1971). 
 
Zvonko Vujin biće sahranjen danas u 15 časova, na Evangelističkom groblju u Zrenjaninu. 

Održana komemoracija povodom smrti Zvonka Vujina


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5447/Komemoracija_Zvonko_Vujin-0.jpg