Otvoren prvi Banatski festival vina, nastavak manifestacije “Najbolje vino Banata“

U sportsko-sajamskoj hali “Medison” u Zrenjaninu danas je otvoren prvi “Internacionalni banatski festival vina” na kome će biti proglašena najbolja vina Banata i nauspešniji vinari. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić,  direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da je Zrenjanin dobio još jednu zanimljivu manifestaciju, koja potvrđuje da su naši sugrađani kreativni, preduzimljivi i sposobni da, uz pomoć grada i pojedinih javnih ustanova, organizuju manifestacije i festivale koji mogu da privuku veliki broj posetilaca i unaprede turističku ponudu ove sredine. Rekao je da je i vinogradarstvo u ekspanziji u srednjem Banatu i da očekuje da će ova manifestacija naći svoje mesto na turističkoj mapi Zrenjanina. 
- Turizam je neiskorišćeni resurs, ne samo u Zrenjaninu, nego i u celoj Srbiji, vidimo da je u Srbiji u ekspanziji i mi pokušavamo na različite načine da se izborimo za svoje mesto, pre svega dobrim manifestacijama. Zrenjaninci su ponosni na “Dane piva” i na pola miliona gostiju koji posećuju tu manifestaciju, ali se trudimo i da u drugim periodima, tokom cele godine, organizujemo različita dešavanja i ovo je upravo jedna od manifestacija koja je privukla goste i iz drugih sredina i veoma sam ponosan i na “Klub vina”, i na Turističku organizaciju i na Kulturni centar, na sve one koji su pomogli održavanje ovog prvog festivala vina u Zrenjaninu - poručio je Janjić.
 
 
 
Pokrajinski sekretar Vuk Radojević uputio je čestitke gradu Zrenjaninu i organizatorima na najpre inicijativi, a potom i trudu i radu koji je uložen za organizovanje prvog Internacionalnog banatskog festivala vina. 
- Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od 2017. godine finansijski podržava razvoj vinogradarstva i vinarstva i drago mi je što smo za protekle tri godine pomogli oko 130 vinarija. Ukupna vrednost investicija je oko 210 miliona dinara i to je pravi način i model kako možemo da unapredimo domaću proizvodnju vina. Istovremeno, Pokrajinska vlada je kupila najsavremeniji analizator za vino koji se nalazi na Institutu za voćarstvo i vinogradasrtvo u Sremskim Karlovcima koji je od ogromnog značaja i pomoći domaćim vinarijama kako bi učinili proizvodnju s jedne strane jeftinijom, a sa druge strane kvalitetnijom i na taj način bolje pozicionirali domaća vina na domaćem, ali i međunarodnom tržištu. Verujem da će Zrenjanin biti u narednom periodu prepoznat i po festivalu vina. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i finansijski podržava ovakve i slične manifestacije i uveren sam da je ovo pravi put da se promoviše vrednost koju Vojvodina ima, a to svakako jesu hrana i vino i ovaj festival će tome svakako doprineti - kazao je Radojević. 
 
 
 
Dosadašnje takmičenje “Najbolje vino Banata“ preraslo je u “Internacionalni banatski festival vina”, uz učešće oko 40 izlagača iz celog Banata, širom Vojvodine, ali i drugih krajeva naše zemlje, kao i iz rumunskog dela Banata. U takmičarskoj konkurenciji prijavljeno je 77 uzoraka. 
 
Festivalski deo programa obuhvata prodajne izložbe, degustacije, stručna predavanja i kulturno-umetnički program, a tokom manifestacije proglasiće se i pobednici i najbolja vina. Od 2018. godine na ovom takmičenju se ocenjuje i mlado vino “Banatski šiler”, koje se pravi od različitih sorti grožđa. 
 
Ove godine o vinu će govoriti profesori i vinski stručnjaci Dragoslav Ivanišević, Vladimir Puškaš, Ljubica Radan, Branislav Vlahović, Anton Puškarić i Nataša Pavlović.
 
Ulaznica košta 200 dinara i za nju se dobija nepovratna degustaciona brendirana vinska čaša, namenjena javnoj degustaciji.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5532/FestivalVina0.jpg