Počela licitacija za državno poljoprivredno zemljište, uz sve neophodne mere zaštite

Na Gradskom stadionu u Zrenjaninu juče je počelo sprovođenje javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Zrenjanina.
 
Licitacija se obavlja u skladu sa uputstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - Uprave za poljoprivredno zemljište, izdatom opštinama i gradovima, i osim u Zrenjaninu, na sličan način sprovodi se i u drugim sredinama. Primenjene su sve mere Vlade Republike Srbije u borbi protiv koronavirusa koje se, između ostalog, odnose i na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom prostoru.
 
 
 
Imajući u vidu navedene zakonske propise, agrorokove, kao i činjenicu da značajna površina poljoprivredog zemljišta nije data u zakup i korišćenje za agroekonomsku 2019/2020. godinu, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopšteno je da je neophodno da se što veća površina zemljišta stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje i održe javna nadmetanja po odlukama o raspisivanju javnog oglasa koje su lokalne samouprave donele uz saglasnost ovog Ministarstva.
 
 
 
Usled specifičnih okolnosti, javno nadmetanje se juče odvijalo uz sve neophodne mere zaštite. Održano je na otvorenom prostoru, zapadnoj tribini Gradskog stadiona, koja je prethodno dezinfikovana. Nijedan učesnik u licitaciji, niti službeno lice, nisu mogli da uđu u stadion bez dezinfekcije, a čitavu proceduru nadgledali su pripadnici policije, Komunalne milicije i Poljočuvarske službe grada Zrenjanina. 
 
 
 
U prvom krugu nadmetanja prema programu raspolaganja državnim oranicama za 2019. godinu licitirano je poljoprivredno zemljište u katastarskim opštinama Banatski Despotovac, Belo Blato, Botoš, Čenta, Elemir i Ečka. Licitacije se u istom ambijentu nastavljaju i naredna četiri dana, a poljoprivrednim proizvođačima u ponudi je preko 12.000 hektara obradivog zemljišta. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5575/Licitacija_stadion_0.jpg