Zrenjaninu više od 20 miliona dinara za mere populacione politike - novih sedam mlađih grupa u seoskim vrtićima i dostavna vozila

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac danas je u Palati “Srbija” u Beogradu potpisao ugovor o sufinansiranju mera populacione politike u Republici Srbiji u 2020. godini, na osnovu kog je za Grad Zrenjanin i njegove predložene mere opredeljeno 20.250.000 dinara. U ime Vlade Republike Srbije, ugovor je potpisala ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Od izdvojenih sredstava, učešće Kabineta MDPP iznosi 15.074.100 dinara, dok je preostala sredstva obezbedio Grad Zrenjanin, u iznosu od 5.175.900 dinara. 
 
 
 
 
Sredstva za ovu namenu dobilo je 88 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, a Zrenjanin je i ovoga puta među sredinama koje su dobile najviši iznos za svoje projekte u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, snižavanja psihološke cene roditeljstva i edukacije iz oblasti populacione politike. Sredstva će u Zrenjaninu biti utrošena na uvođenje mlađih grupa u vrtićima u još sedam naseljenih mesta na teritoriji Grada Zrenjanina - Čenti, Knićaninu, Botošu, Aradcu, Farkaždinu, Orlovatu i Belom Blatu - u kojima će biti adaptirane i opremljene prostorije za boravak dece do 5,5 godina starosti, za nabavku dva dostavna vozila za potrebe predškolske ustanove u naseljenim mestima, zatim za izgradnju inkluzivnog dečjeg igrališta, nabavku medicinske opreme za insemenaciju u cilju rešavanja problema neplodnosti, kao i edukativnu kampanju pod nazivom “Pozitivno roditeljstvo - put do samopouzdanog i uspešnog deteta” i izradu Akcionog plana populacione politike za Srednjobanatski okrug za period 2020-2025. godine. 
 
Nakon ceremonije potpisivanja ugovora, održana je i zajednička svečanost i konferencija za novinare na kojoj su se obratili ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović i čelnici lokalnih samouprava kojima su opredeljena sredstva - Sombora, Čačka i Negotina.  
 
Obraćajući se prisutnima, ministarka Đukić Dejanović istakla je da je za sufinansiranje mera populacione politike Vlada Republike Srbije ove godine izdvojila 650 miliona dinara bespovratnih sredstava. Podsetila je da je 2017. godine, kada je prvi put raspisan javni poziv, finansirano 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, a u 2018. godini 61 gradu i opštini dodeljena su sredstva u iznosu od 500 miliona dinara. Na teritoriji AP Vojvodine sredstva je za ovu godinu dobilo 26 gradova i opština u ukupnom iznosu od 185,6 miliona dinara. 
- Demografi su nas naučili da moramo biti jako strpljivi s prvim pozitivnim rezultatima, bez obzira koliko svi zajedno radimo, a nakon četiri godine ovakvih aktivnosti mi zaista imamo prve, početne rezultate na koje možemo biti ponosni, ali i koji su obavezujući. U 2019. godini u Srbiji je rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu i u poređenju sa državama u okruženju samo naša zemlja beleži blagi porast novorođene dece. Prema prvim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru ove godine rođeno je 245 beba više nego u istom mesecu 2019. godine. To je rast od pet procenata i to su neki vrlo realni pokazatelji i parametri koji govore da primenjene mere donose rezultate i daju nadu da smo na dobrom putu - istakla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.
 
 
 
 
Još je navela da je u protekle tri godine Kabinet ministarke za demografiju i populacionu politiku izdvojio 1,2 milijarde dinara za 161 opštinu i grad u Srbiji u cilju podsticanja rađanja, da su liste čekanja u vrtićima smanjene za 2500 mesta, da je preko 740 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju 13.000 kvadratnih metara vrtića u više od 70 gradova i opština. 
- Investiralo se i u dečja igrališta, domove zdravlja, pedijatrijsku i gerontološku službu, ulagali smo i u određene start-ap programe, rešavanje stambenog pitanja za mlade ljude, zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom je obuhvaćen najveći broj žena do sada i obezbeđena najveća davanja za rođenje deteta samo su neki od sadržaja realizovanih od strane Vlade Srbije i jedinica lokalne samouprave u proteklom periodu.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac zahvalio se ministarki Đukić Dejanović i njenom kabinetu što su prepoznali napore koje Grad Zrenjanin čini iz godine u godinu na implementaciji i unapređenju mera populacione politike i što su našem gradu i ovoga puta dodeljena značajna sredstva za predložene projekte. 
- Ovim izlazimo u susret našim sugrađanima u naseljenim mestima koji su izrazili želju za otvaranje grupa za decu jaslenog i obdanišnog uzrasta u njihovim sredinama, čime pomažemo zaposlenim roditeljima, a nabavkom dostavnih vozila omogućićemo i kvalitetniju i bolju uslugu snabdevanja naših vrtića. Podsetiću i da je Zrenjanin jedan od retkih gradova u našoj zemlji u kojima ne postoje liste čekanja za upis u Predškolsku ustanovu, da smo praktično završili gradnju najsavremenijeg vrtića na “Putnikovu”, da ulažemo sredstva i u obnovu postojećih objekata, a u planu je izgradnja još jednog vrtića na Bagljašu - kazao je zamenik gradonačelnika Santovac nakon današnje svečanosti u Beogradu.
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5523/Ugovor_Palata_Srbija_0.jpg