Naziru se obrisi građevine u Gundulićevoj - prvi primer kombinovane gradnje novog i rekonstrukcije srušenog objekta

Iako su privredne aktivnosti značajno redukovane tokom vanrednog stanja, u građevinskom sektoru koji je u Zrenjaninu prethodne i početkom ove godine bio u velikom zamahu, aktivnosti nisu prestajale i na gradilištima se i dalje radi. Jedan od projekata koji je privukao pažnju javnosti jeste izgradnja stambenog objekta višeporodičnog stanovanja na uglu Gundulićeve ulice i naselja “Rade Končar” u “Maloj Americi”, jer je u pitanju zgrada koja predstavlja nastavak neprekinutog niza objekata na parnoj strani Gundulićeve ulice, s posebno rešenom uličnom fasadom. 

Uslov za izgradnju na toj lokaciji, koja je godinama stajala neugledna i zapuštena, bio je da se ispoštuju sve odredbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pošto je prvobitni deo objekta na tom mestu srušen, a bio je pod prethodnom zaštitom. Izgradnjom stambene zgrade izvršiće se i njegova totalna rekonstrukcija, kako samog zida i fasadnog platna, tako i ajnfort kapije, po uzoru na desni, sačuvani deo objekta. Koliko je poznato, ovo je prvi primer u Zrenjaninu kombinovane izgradnje potpuno novog objekta i totalne rekonstrukcije starog, u jednom njegovom delu. 

Radovi napreduju i u ovoj fazi naziru se obrisi građevine koja će, posmatrano iz Gundulićeve ulice, u prizemlju biti identična sa susednim objektom, odnosno biće njen funkcionalni nastavak. U toku je izlivanje ploče poslednjeg, trećeg sprata, a sama zgrada imaće stambeno-poslovnu namenu, spratnosti Po+P+3, sa 14 stanova i 7 lokala u prizemlju, kao i podzemnom etažom s 12 parking mesta. Investitor je zrenjaninsko preduzeće “DMD izgradnja”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5598/Gunduliceva_13-04_0.jpg