Pomoć grada Kraljeva - dezinfekcioni natrijum hipohlorit za Zrenjanin

Predstavnici jedinice Civilne zaštite opšte namene grada Zrenjanina juče su u Kraljevu preuzeli pomoć tog grada u vidu 200 litara natrijum hipohlorita, dezinfekcionog sredstva koje se, razblaženo vodom, svakodnevno koristi u prevenciji protiv zaraze koronavirusom. U ime Grada Zrenjanina na donaciji se zahvalio Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave i član Gradskog štaba za vanredne situacije, ističući da će ova pomoć na pravi način biti iskorišćena i značajno doprineti naporima koje naš grad svakodnevno čini na smanjenju rizika od nastanka i širenja zaraze izazvane koronavirusom. Kako je naveo, s obzirom da se od ponedeljka, 4. maja, očekuje otvaranje bašti ugostiteljskih objekata, izvršiće se dodatna dezinfekcija javnih površina u centru grada, i nastaviti s dezinfekcijom javnih ustanova i objekata, koju obavlja JKP “Čistoća i zelenilo”.   

Grad Kraljevo dnevno može da proizvede do tri puta više dezinfekcione tečnosti nego što se u ovom gradu potroši za 24 sata, pa je u cilju pomoći drugim gradovima i opštinama kojima je neophodan natrijum hipohlorit (NaOCl), u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, opredelio ovo sredstvo svima koji podnesu zahtev. Preuzimanje je započelo 23. aprila i nastavlja se u skladu sa proizvodnim kapacitetima i potrebama. Do sada se Kraljevu obratilo 25 lokalnih samouprava, kojima je odobreno ukupno 8.140 litara natrijum hipohlorita, kažu u Štabu za vanredne situacije Grada Kraljeva.

Kraljevčani ovim putem na lep način uzvraćaju pomoć našem gradu, iskazanu tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, kada su Zrenjaninci među prvima ponudili pomoć i uputili ljudstvo i tehnička sredstva na najugroženije lokacije. Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću tim povodom je u Kraljevu uručena i posebna zahvalnica.   

Zahvaljući, između ostalog, i adekvatnim preduzetim merama prevencije, izraženoj disciplini građana i poštovanju svih preporučenih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze, Zrenjanin je među gradovima u Srbiji sa veoma malim brojem potvrđenih slučajeva zaraze izazvane koronavirusom. Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u našem gradu zabeležena su 24 slučaja zaraze, bez smrtnog ishoda, što u odnosu na ukupan broj zaraženih na teritoriji Republike Srbije (8.497, na dan 28. april) iznosi svega 0,28 procenata. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5618/Dezinfekcija_domova_za_stare_0.jpg