Završena distribucija paketa pomoći za penzionere, u toku za socijalno ugrožene sugrađane, priprema se drugi kontigent

Na adrese oko četrnaest hiljada penzionera sa teritorije Grada Zrenjanina koji imaju mesečna primanja manja od 30 hiljada dinara distribuirani su paketi pomoći u namirnicama, a u toku je podela paketa za više od hiljadu socijalno ugroženih sugrađana, koja bi trebalo da bude završena u toku ove nedelje. Paketi su podeljeni na osnovu evidencija filijale u Zrenjaninu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje i Centra za socijalni rad grada Zrenjanina. Nakon uskršnjih praznika i zabrane kretanja za sve građane od petka u 17 časova do jutros u 5 časova, danas je nastavljena distribucija paketa pomoći za socijalno ugrožene sugrađane. 
 
 
 
 
Za razliku od podele paketa penzionerima, koja je organizovana putem mesnih kriznih štabova u mesnim zajednicama, dodela paketa za socijalno ugrožene je centralizovana i sa punkta gde se paketi pripremaju, sportske hale “Medison”, volonteri ih odnose direktno na kućne adrese korisnika.  

Pakete su obezbedili Grad Zrenjanin i različiti donatori, a u akciji sortiranja i pakovanja učestvovali su timovi volontera organizacije Crvenog krsta, jedinica civilne zaštite, Sportskog saveza grada Zrenjanina i sportista, kao i zaposlenih u Javnoj ustanovi “Sportski objekti” i drugim gradskim javnim institucijama. 
 
 

Povodom završetka distribucije pomoći penzionerima sa nižim primanjima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da su u toku pripreme za drugi kontigent, te da svi oni koji su dobili pakete u roku od par nedelja mogu očekivati još jedan. 
“Želja nam je bila da pomoć koju smo obezbedili podelimo u nekoliko faza, kako bi se lakše premostio period u kom očekujemo da bi moglo da bude na snazi vanredno stanje. Zato smo pripremili i distribuirali jedan deo pomoći, prvo penzionerima, a potom i socijalno ugroženim kategorijama naših sugrađana, da bi po završetku podele svih 15 hiljada paketa, krenuli u novu podelu i pripreme za drugi kontigent su već počele. Verujem da smo jedan od retkih gradova u Srbiji koji neće imati samo jednokratnu pomoć”, navodi gradonačelnik Janjić.  

On se i ovoga puta zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi i distribuciji pomoći, kao i donatorima koji su obezbedili deo sredstava ili proizvoda, uz konstataciju da je najveći deo finansijskih sredstava obezbeđen iz budžeta Grada Zrenjanina.  
 
 

Janjić je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju svih mera donetih od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije virusa Kovid-19 i dodao da ohrabruju vesti o postepenom ublažavanju restriktivnih mera. U skladu s tim, danas je gradonačelnik doneo odluku na osnovu koje će od sutra ponovo biti otvorene sve zrenjaninske pijace, a od danas će radno vreme produžiti i maloprodajni trgovinski objekti. Takođe, po prvi put od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, iz svojih kuća i stanova moći će danas od 18 časova da izađu i penzioneri i budu u šetnji 30 minuta, u krugu od 600 metara od mesta stanovanja. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5608/Podela_socijalne_pomoci_0.jpg