Ispunjeno obećanje dato u Lukićevu - obnovljen spomenik Veljku Lukiću - Kurjaku u centru sela

Povodom obeležavanja Dana pobede i 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, u Lukićevu je završena obnova spomenika-obeliska narodnom heroju Veljku Lukiću - Kurjaku. Time je ispunjeno obećanje koje je prilikom poslednje posete tom naseljenom mestu dao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kada mu su čelnici mesne zajednice predočili da je spomenik u veoma lošem stanju i da predstavlja opasnost za prolaznike. Janjić je tada rekao da će Grad Zrenjanin, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, u kratkom vremenskom roku pristupiti obnovi spomenika, s obzirom da se radi o jednom od simbola sela, posvećenom ličnosti po kom je Lukićevo i dobilo ime. 

Spomenik je postavljen 1950. godine, dok su dve spomen ploče levo i desno od spomenika, sa ispisanim imenima boraca stradalim u narodnooslobodilačkoj borbi postavljene 1956. godine. Obelisk je visok 6 metara, obložen mermernim pločama. Na prednjoj strani, pri dnu stuba, isklesan je lik Veljka Lukića, a iznad i ispod njega bio je uklesan latinični tekst.

Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre konzervatorsko-restauratorskih radova, spomenik je bio u veoma lošem stanju, a boravak u njegovoj blizini rizičan, prvenstveno zbog stanja masivnih mermernih ploča kojima je obložen visoki stub. Mnoge ploče su popucale, ili su počele da se odvajaju od stuba, a u gornjoj zoni obeliska, iz pukotine je nikao brest. Stanje ispisanog teksta na mermernim pločama je takođe bilo veoma loše, te je bilo potrebno i njih obnoviti. Takođe je predviđeno i vraćanje originalnog ćiriličnog teksta na obelisku koji je devedesetih godina prošlog veka zamenjen latiničnim. 

Mere zaštite su podrazumevale građevinske, kamenorezačke i konzervatorske radove. Demontirane su mermerne ploče oko stuba spomenika, a od kamenorezačkih radova izvršeno je oblaganje stuba novim mermernim pločama, po vrsti i boji slični postojećim, koje nisu zamenjene. Izvršeno je i vraćanje originalnog teksta na prednjoj strani stuba, mašinskim ispisom ćiriličnog, umesto prethodnog latiničnog teksta, a obnovljena su sva ručno ispisana slova sa imenima palih boraca na obe ploče ispred spomenika. Na kraju su sve ploče dodatno pričvršćene za stub. Takođe su i sve površine postamenta, kao i prilazno stepenište sa zidovima, umesto ranijeg teraca, sada obloženi kulirom u dve nijanse. Izvršeni su i dodatni i konzervatorsko-restauratorski radovi zasnovani na savremenim principima zaštite kulturnih dobara - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i zaključuju da je kvalitetno izvedenim radovima obnovljen još jedan ratni memorijal, čime je sačuvana uspomena na tragičan deo istorije meštana sela Lukićeva.

Investitor je bio Grad Zrenjanin, a izvođač radova preduzeće „Granit Liješće“ iz Sremske Mitrovice. Projektno-tehničku dokumentaciju izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin - odgovorni projektant bila je Dragana Šijak, diplomirani inženjer arhitekture, a saradnici Branislav Milić, etnolog i Željko Popov, dia master. Za konzervatorski nadzor bili su zaduženi Dragana Šijak i Branislav Milić. 

Povodom završetka obnove ovog spomenika, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je naša moralna, ljudska i istorijska obaveza da negujemo sećanje na žrtve Drugog svetskog rata, na sve one koji su dali živote u borbi protiv fašizma.
- Nakon jednog perioda u kom su ovakvi spomenici prepuštani zubu vremena i u kom je zanemarivan značaj antifašističke borbe, danas na dostojanstven način obeležavamo sve značajne događaje i datume iz Drugog svetskog rata, a posebne napore ulažemo i u obnovu spomen-obeležja posvećenih tom periodu naše istorije. Podsećam da je Grad Zrenjanin, u saradnji s ambasadom Ruske Federacije, svojevremeno obnovio spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu, u istom kompleksu obnovljen je i spomenik Sonji Marinković, zatim spomen-obeležje Crvenoarmejcu u Botošu, u Stajićevu, u Čenti, širi prostor oko spomenika u centru Melenaca, sada u Lukićevu, a u toku je i obnova spomenika u ataru prema Mihajlovu, na mestu gde je streljano petoro antifašista, među kojima su bili i Ruža Šulman i Koča Kolarov. Možemo i moramo biti ponosni na dela naših predaka i istorijsku činjenicu da smo bili važan deo velike evropske antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu - ističe Čedomir Janjić.  

Fotografije: Izgled spomenika pre i posle restauracije i radovi na obnovi - Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5635/Lukicevo_spomenik_0.jpg