Pedeset godina od prvog semafora u Zrenjaninu - javna nabavka za održavanje 40 raskrsnica sa semaforima u gradu i naseljenim mestima

Grad Zrenjanin raspisao je javnu nabavku za uslugu održavanja semafora na teritoriji grada Zrenjanina na tri godine, a rok za predaju konkursne dokumentacije ističe u ponedeljak, 18. maja.

U delu dokumentacije javne nabavke naveden je spisak svih semaforizovanih raskrnica ili pešačkih prelaza i uređaja na njima, u gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima, na osnovu kog se može videti da je takvih raskrsnica ukupno 40. Od toga je 37 u gradu Zrenjaninu, dve su u Melencima i jedna u Kleku. Semaforizovanih raskrsnica je 32, četiri semafora su pešačka, dva su na pružnim prelazima, dva su tzv. “trčeći pešaci” i na devet lokacija je po jedan uređaj na dve raskrsnice. 

U odnosu na period od pre nekoliko godina, smanjen je broj raskrsnica i prelaza sa semaforima, jer je u međuvremenu izgrađeno nekoliko kružnih raskrsnica (kod “Avale” i glavne autobuske stanice, na Bagljašu) i zatvoren saobraćaj preko Trga slobode i Ulice kralja Petra, te je na tim lokacijama prestala potreba za svetlosnom signalizacijom. Tendencije razvoja saobraćaja u svetu idu upravo ka redukovanju semaforskih raskrsnica i uspostavljanju kružnih tokova gde god je to opravdano, a slično je i u našoj zemlji, pa i u Zrenjaninu. Pokazalo se brzo da je saobraćaj u kružnim tokovima bezbedniji, protočniji i fleksibilniji, uz manje troškove održavanja. 

Ova javna nabavka nekako se poklapa i sa jubilejom, obeleženim prošle godine, kada se navršilo 50 godina od postavljanja prvog semafora u Zrenjaninu, 1969. godine, na raskrsnici Miletićeve ulice i Žitnog trga. Istorijski podaci govore da je prvi semafor u Srbiji viđen na beogradskoj raskrsnici današnjih ulica Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša i Takovske još 1939. godine, ali da ih je do šezdesetih godina prošlog veka bilo svega nekoliko, kada kreće intenzivniji razvoj saobraćaja u celoj zemlji. Tada i Zrenjanin ulazi u red gradova na čijim raskrsnicama saobraćaj počinje da se reguliše semaforima.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5638/Semafor_0.jpg