Preminuo Lajoš Engler - Lala, član legendarne košarkaške petorke “Proletera” i državne reprezentacije

Lajoš Engler - Lala, član legendarne šampionske petorke košarkaša “Proletera”, iz 1956. godine i državne reprezentacije, preminuo je 1. maja u Zrenjaninu, u 92. godini. Uz Vilmoša Locija, Dušana Radojčića, Ljubomira Katića i Milutina Minju, bio je tvorac najvećih uspeha zrenjaninske košarke, osvajač vicešampionske titule 1955. i šampionske godinu dana kasnije. Prema zvaničnim podacima Košarkaškog saveza Srbije, za nacionalni tim Jugoslavije odigrao je 75 utakmica i postigao 245 poena.

Igrao je u beogradskom “Partizanu” i “Proleteru”, s kojim postiže najveće sportske uspehe. Četvorica igrača “Proletera” bila su u sastavu reprezentacije na Evropskom prvenstvu 1957. godine, kada je Jugoslavija osvojila 6. mesto. Bio je član reprezentacije na prvom svetskom prvenstvu u Buenos Airesu, 1950. godine, a igrao je i na Evropskom prvenstvu u Moskvi 1953. godine i Svetskom prvenstvu u Brazilu 1954. godine.

Životni i radni vek proveo je najvećim delom u Zrenjaninu, u kom je, nakon košarkaške karijere, radio kao profesor nemačkog jezika. Iako već u godinama, učestvovao je u brojnim promocijama košarkaškog sporta u gradu, prisustvovao međunarodnim turnirima, a otvorio je i renovirani košarkaški teren na Vojnom stadionu u “Maloj Americi”,  nazvan njegovim imenom. Zajedno sa Ljubomirom Katićem i Aleksandrom Tornjanskim, ostavio je dragoceno svedočanstvo u dokumentarnom filmu “Šampioni iz pedeset šeste”, snimljenom povodom 50. godišnjice od osvajanja titule državnog prvaka KK “Proleter”.

Sportski Zrenjanin ispraća još jednu legendu, koja je na terenu i van njega, na najbolji mogući način prezentovala svoj grad i svoj “Proleter”. Neka mu je večna slava i hvala. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5621/Lajos_Engler_0.jpg