Zdravstvene ustanove u Zrenjaninu izlaze iz vanrednog stanja bez inficiranih zaposlenih, povratak u redovan režim biće postepen


Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije izneti su podaci o funkcionisanju zdravstvenih ustanova u gradu i režimu rada nakon ukidanja vanrednog stanja. 

Dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice “Đorđe Joanović” rekla je da bolnicu više ne obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije, dok je režim kontrole i ulaska u bolnicu ostao isti kao i tokom vanrednog stanja.
- Tokom proteklih mesec dana, od kada smo otvorili dve prijemno-trijažne ambulante, pregledano je 364 i hospitalizovano 123 pacijenta, na period od 24 do 48 časova, dok nisu urađeni testovi i dok pacijenti nisu prebačeni na odgovarajuće odeljenje. U Urgentnom centru je u aprilu mesecu pregledano 4.500 građana, a radi se o pregledima koji isključuju Kovid-19 i pacijentima sa tegobama koje su isključivale sumnju na zarazu koronavirusom, Bilo je veoma teško organizovati se u početku i napraviti raspodelu trijaže pacijenata, ali smo se brzo uhodali i tačno se zna gde se koji pacijent upućuje i kako se s njim postupa.  - istakla je dr Tešić i dodala da bolnica neće krenuti s radom u redovnom režimu dok ne budu stigla odgovarajuća uputstva i dozvole od Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo.
- Naša preporuka je da se i dalje strikno pridržavamo svih mera prevencije. Kada je bolnica u punom kapacitetu rada, kroz polikliniku prođe hiljadu ljudi dnevno i otuda naš strah da će, kada krenemo s normalnim radom, zdravstveni radnici i pacijenti biti izloženi virusu. Uspeli smo u periodu vanrednog stanja da sačuvamo i bolnicu i zdravstvene radnike i pacijente koji su ležali u bolnici i s ponosom mogu da kažem da nemamo ni jednog zdravstvenog radnika koji je bio pozitivan na prisustvo koronavirusa. Sprovode se i dalje mere zaštite, zaštitne opreme ima dovoljno i ona se na svim punktovima koristi kako je i preporučeno - istakla je direktorka Tešić.

Ona je pohvalila saradnju sa svim drugim gradskim zdravstvenim ustanovama i rekla da je koordinacija bila izuzetno dobra, što je potvrdila i direktorka Doma zdravlja dr Gordana Đurić. Đurićeva je takođe istakla da među zaposlenima u toj ustanovi i svim ambulantama nema obolelih od Kovida-19, da je saradnja s pacijentima dobra i da funkcionišu telefonske konsultacije. Dodala je da Centar za respiratorne infekcije, smešten u ambulanti u naselju “Zeleno polje”, nastavlja da radi do daljeg.
- Epidemija nije odjavljena i ukidanje vanrednog stanja ne znači i prestanak vanrednih mera. Polako ćemo krenuti i sa zakazivanjima pregleda za pojedine pacijente i vraćati se u normalu i već od ponedeljka, 11. maja, radno vreme će biti u punom kapacitetu, dakle do 20 časova. Neće biti lako ni vratiti se u redovno stanje i građani i pacijenti treba da znaju da će i to ići postepeno, nije ni dobro vratiti se odjednom u pređašnje stanje i u ovom trenutku previše se opustiti, jer je mogućnost zaraze koronavirusom i dalje prisutna - rekla je Dr Đurić.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Radivoj Filipov ponovio je poznati podatak da je na teritoriji Grada Zrenjanina ukupno zabeleženo 25 slučajeva zaraze koronavirusom, a na teritoriji Srednjeg Banata 30 - po dva u opštinama Novi Bečej i Nova Crnja i jedan u opštini Sečanj. Izneo je i druge statističke podatke. 
- Sve zdravstvene ustanove u našem okrugu uzorkovale su više od 1100 pacijenata. Uzorci su u početku bili transportovani u Institut “Torlak”, potom Institut za javno zdravlje Vojvodine i na kraju novootvorenoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije. Mere samoizolacije naložene su ukupno za 240 osoba koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima Kovid-19. Zdravstveni nadzor sproveden je i na više od 600 putnika koji su došli iz inostranstva - naveo je dr Filipov i dodao da je od ukupnog broja obolelih 24 njih hospitalizovano, od kojih 9 u objektu “Sajam” u Novom Sadu. Takođe, šest osoba je boravilo u samoizolaciji.
-  Ono što je svakako dobro i čime možemo da se pohvalimo je da su praktično sve osobe koje su bile u kategoriji obolelih danas izlečene. Samo jedna osoba je trenutno hospitalizovana, ali su i kod nje urađena dva negativna testa, tako da i nju svrstavamo u kategoriju izlečenih. Kada govorimo o nekoj dinamici obolevanja, dve trećine slučajeva registrovali smo u aprilu a jednu trećinu u martu. Najveći broj zaraženih je među osobama starijim od 60 godina, a oba pola obolevala su podjednako - po 15 osoba. 

Filipov je najavio tokom naredna dva meseca ispitivanja kolektivnog imuniteta građana. Kako je rekao, Zavod za javno zdravlje dobio je preliminarne instrukcije, i da očekuje odabir porodica za testiranje, od strane Republičkog zavoda za statistiku.  


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5629/Stab2_0.jpg