“Dan polja” strnih žita tradicionalno organizovan na oglednim parcelama PSS kod Lazareva

Uz prisustvo pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Duška Radišića, predstavnika poljoprivrednih hemijskih i semenskih kuća, kao i individualnih proizvođača, na oglednim parcelama Poljoprivredne stručne službe u Lazarevu, održan je „Dan polja“ strnih žita. Organizator je, po tradiciji, bila zrenjaninska jedinica Poljoprivredne stručne službe.

Pomoćnik Radišić poželeo je proizvođačima uspešan rod i dobre prinose, istakavši značaj dugogodišnje uspešne saradnje Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe.


“Današnji dan je još jedna prilika da se zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrednom radu, kao i Poljoprivrednoj stručnoj službi koja pravovremeno i stručno brine o stanju i razvoju prinosa na poljima. Zbog specifičnosti situacije uzrokovane koronavirusom, sa nama je danas manji broj poljoprivrednih proizvođača, ali oni svakako na vreme dobijaju pravovremene informacije od Poljoprivredne stručne službe”, istakao je Radišić i podsetio da već godinama Grad Zrenjanin obezbeđuje finansijska sredstva kako bi poljoprivrednicima bila obezbeđena besplatna analiza zemljišta, a intenzivno se radilo i radi se na uređenju atarskih puteva i kanalske mreže. 

On se osvrnuo i na projekat prekogranične saradnje, koji je takođe u vezi s aktivnostima Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe.
“Povodom 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine, ovom prilikom želim da istaknem značaj projekta koji Grad Zrenjanin sprovodi sa partnerima iz Rumunije u okviru prekogranične saradnje, gde je veći deo posla usmeren ka Poljoprivrednoj stručnoj službi, gde kroz radionice poljorivrednici dobijaju informacije kako da prevaziđu probleme nastale usled globalnog zagrevanja, a u okviru projekta očekujemo i vrednu laboratorijsku opremu i opremu za meteorološke stanice”, naveo je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina. 

Kristina Salapura, direktor Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, poželela je dobrodošlicu poljoprivrednicima na ogledne parcele Poljoprivredne stručne službe, uz uverenje da će saradnja i u predstojećem periodu biti uspešna kao i do sada.

Inače, na parcelama u Lazarevu u sortnom makroogledu strnih žita našao se veliki broj domaćih i stranih sorti. Pored 40 različitih sorti pšenice, ogled je upotpunjen sortama raži, ovsa, ječma i tritikalea. Predstavnici svih semenskih kuća takođe su predstavili sortiment strnih žita, a predstavnici hemijskih kuća su predstavili mnogobrojne varijante herbicida u kukuruzu, suncokretu, soji i šećernoj repi.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5657/Dan_polja_05-06_0.jpg