Gradonačelnik: Proširenje zrenjaninske Slobodne zone donosi olakšice investitorima

Vlada Srbije donela je krajem prošlog meseca Rešenje o davanju saglasnosti za proširenje područja Slobodne zone Zrenjanin, na više od 392 hektara, a taj dokument objavljen je pre nekoliko dana i u Službenom glasniku.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, zahvaljujući na podršci Vladi Srbije, rekao je da će to doneti mnoge benefite za investitore koji će poslovati u okviru Slobodne zone.    
- U prethodnom periodu pojavio se problem sa nedostatkom zemljišta za investitore, tako da je Skupština grada donela odluku o proširenju industrijske zone za još 500 hektara gradskog građevinskog zemljišta, a sada, zbog potrebe novih investitora, Vlada je donela rešenje i o proširenju Slobodne zone na teritoriji “Jugoistok” gde će investitori, koji na toj lokaciji budu podizali svoje industrijske pogone, imati benefite od članstva u toj zoni - kazao je Janjić. 

U obrazloženju rešenja Vlade Srbije navodi se da će u delu tog proširenja, u industrijskoj zoni “Jugoistok” poslovati kompanija “Linglong international Europe” doo Zrenjanin, koja je deo kineske kompanije “Shandong Linglong Tire”, kao i kineski “Green Miles Chemicals”, sa sedištem u Novom Sadu.   

U obrazloženju se navodi i da se proširenjem područja Slobodne zone Zrenjanin obezbeđuje i postizanje osnovnih ciljeva slobodnih zona - unapređenje privrednog rasta, izvoza i smanjenja nezaposlenosti, kao i ostalih pozitivnih efekata.

Slobodnu zonu Zrenjanin osnovali su 2005. godine Grad Zrenjanin i kompanija “Kolpa”, na prostoru nekadašnje fabrike nameštaja u Cvetnoj ulici, gde se nalaze i pogoni te kompanije, a u narednim je godinama poslovanje u režimu Slobodne zone prošireno na još nekoliko preduzeća i lokacija. U međuvremenu je rad zone prepoznat i u međunarodnim okvirima, te je 2014. godine proglašena za najbolju slobodnu zonu u Evropi po podsticajima za investitore, a na osnovu analiza i istraživanja prestižnog časopisa “Financial Times”.

U režimu Slobodne zone posluju nemački “Drekslmajer”, slovenačka kompanija “Kolpa”, švedska kompanija “LK Armatur”, kao i francuski “Novares”. 

Prema podacima iz izveštaja o radu slobodnih zona u Republici Srbiji za 2018. godinu, u zrenjaninskoj zoni realizovan je ukupni promet u iznosu od 370 miliona evra.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5666/Zona_Jugoistok_0.jpg