Gradonačelnik u obilasku Centralne pijace: proširenje pijačnog platoa na zadovoljstvo i trgovaca i potrošača

Proširenje i uređenje platoa Centralne pijace u Zrenjaninu, započeto prošle godine zemljanim radovima u prvoj fazi, nastavlja se, a u planu je i realizacija treće faze, odnosno obezbeđenje izlaza na Makedonsku ulicu. Investicija se finansira zajedničkim sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Grada Zrenjanina, a na taj način poboljšaće se i uslovi za trgovce koji prodaju robu iz kamiona i prikolica, ali i za potrošače. Ovu lokaciju posetio je danas i gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, a razgovarao je s direktorom JKP “Pijace i parkinzi” Goranom Starčevićem. 

- Velike gužve prethodnih godina pravile su probleme na našoj Gradskoj pijaci, koja je izuzetno posećena, naročito pijačnim danima. Prodavci kabaste robe imali su problem sa prodajnim prostorom, prošle godine proširili smo ovaj veliki prostor, ukupna ulaganja su 21 milion dinara, uz pomoć Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ovde smo izvršili obimne zemljane radove, sanirali kompletnu lokaciju, proširili plato i sada nastavljamo drugu fazu tog projekta, gde ćemo uložiti još 9 miliona dinara - kazao je gradonačelnik i dodao da se u trećoj fazi očekuje i otvaranje platoa ka Makedonskoj ulici, čime bi se umnogome poboljšala i komunikacija pijačnog prostora s okolnim ulicama.

Kompleks Centralne pijace u Zrenjaninu, obuhvaćen Planom detaljne regulacije, zauzima površinu od 16,6 hektara. Započeti radovi izvode se na površini od oko 5.000 kvadratnih metara, a podrazumevaju izgradnju magacinskog prostora i pijačnog prostora za prodaju robe iz kamiona i prikolica. Praktično se ovim radovima pijačni prostor proširuje za trećinu. 

Radovi na komunalnom uređenju dela Centralne pijace realizovani su tokom prošle godine zahvaljujući sredstvima Budžetskog fonda za program lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u iznosu od 16 miliona dinara, a pet miliona dinara obezbeđeno je iz budžetskih sredstava Grada Zrenjanina. Ugovor za završetak radova, odnosno 2. fazu, potpisali su 18. marta ove godine gradonačelnik Čedomir Janjić i državni sekretar tog ministarstva Zoran Kasalović. 

Na ovaj način rešava se na Centralnoj pijaci problem nedovoljnih mesta za prodaju robe iz kamiona i prikolica, a pijaca će se opremiti i novim komunalnim sadržajima. Prostor, čije je uređenje u toku, nalazi se iza sadašnjeg „buvljaka“ i proteže se koritom nekadašnjeg („turskog“) Begeja, prema Makedonskoj ulici.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5662/Pijace2020_0.jpg