Književniku Radivoju Šajtincu uručena nagrada Fonda “Todor Manojlović”: “Todoš” se vratio kući

Radivoj Šajtinac, književnik iz Zrenjanina, dvadeset osmi je laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović”, a priznanje mu je uručeno juče, na svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”. Odluku da Šajtinac bude dobitnik nagrade za 2019. godinu jednoglasno su doneli članovi Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović”: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi, Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”).
 
 
 
Radivoj Šajtinac prvi je dobitnik nagrade Fonda “Todor Manojlović” iz Zrenjanina. Simbolično, “Todoš” - kako su zvali Manojlovića njegovi savremenici - se vratio kući, u grad u kom je rođen, stvarao i u kom počiva, a nagrada nazvana njegovim imenom pripala je pravom i iskrenom sledbeniku stvaralaštva koje se temelji upravo na modernom umetničkom senzibilitetu i njegovoj najboljoj tradiciji. Upravo tako je o Šajtincu juče govorio i Milan Bjelogrlić, istakavši da je on nagradu dobio ne zato što je na njega došao red, već zato što je zaista zaslužuje.
 
U obrazloženju nagrade stoji, između ostalog, da je Šajtinac, aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, ostvario izrazito moderno i respektabilno književno delo, na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića. Raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio Radivoj Šajtinac ističu ga kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka. 
 
 
 
U pesničkom i proznom delu Radivoja Šajtinca skladno se prožimaju i dopunjuju odnos prema lokalnim i univerzalnim principima stvaranja, a svako njegovo novo delo je istovremeno jasan i nedvosmislen izazov tradiciji, što ga je preporučilo za 28. laureata Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“.
 
Predsednik Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović” Nenad Šaponja izrazio je posebno zadovoljstvo što je konačno nagrada pripala jednom Zrenjanincu. Rekao je, između ostalog, da Šajtinčevo delo traje decenijama, da uspeva da bude drugačiji u malom, mikroprostoru, i da je to ono što je možda i Todor Manojlović mogao da predpostavi kada je reč o modernom umetničkom senzibilitetu.
 
 
 
Zahvalivši sa na dodeljenom priznanju, Radivoj Šajtinac je istakao da mu se duša raduje i da mu je savest čista, jer je poneo nagradu koja nosi ime čoveka kog je i lično poznavao.
- Ovo je potvrda za mojih pedeset godina književnog rada i stvaralaštva, a isto toliko i knjiga sam napisao. Mogu samo da budem ponosan - rekao je Šajtinac.
 
Na nagradi mu je, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, čestitao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i darovao ga umetničkom slikom.
 
 
 
Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica”. 
 
Autor je brojnih knjiga poezije, proze i eseja, prevođenih na više od deset jezika. Roman „Žrtve bidermajera” objavljen je u prevodu na engleski, u ediciji ”Srpska proza”, u prevodu u izdanju Geopoetike 2012. godine. Drugo izdanje ovog romana objavio je 2015. američki izdavač Blooming Twig Books, Njujork. Član je Srpskog književnog društva, Društva književnika Vojvodine i Srpskog Pena.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5703/Nagrada_TodorManojlovic_0.jpg