Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - priznanja višestrukim davaocima

Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu tradicionalno obeležava 14. jun, Svetski dan davalaca krvi, odavajući priznanje ljudima koji su u svakom trenutku spremni da daju deo sebe kako bi spasli druge. U Baroknoj sali Gradske kuće održana je svečanost na kojoj su uručena priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, koji su krv dali 100, 75 i 50 puta, kao i Plakete ,,Široko srce“, a u ime Grada Zrenjanina prisustvovali su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina Simo Salapura. Svoj boravak u Zrenjaninu prisustvom i ovom događaju upotpunio je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez

Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je podsetio na značaj dobrovoljnog davanja krvi i potrebu podizanja svesti svakog pojedinca o pomoći drugim ljudima kada je to najpotrebnije. 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura je uručio priznanje Crvenog krsta Srbije za 100 i 75 puta datu krv. Dobitnik priznanja za 100 puta datu krv je Rac Atila, a dobitnici priznanja za 75 puta datu krv su Darko Čobanov i Liptak Tibor. 

Priznanja za 50 puta datu krv uručio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, je uputila zahvalnost svim pojedincima koji su dobili priznanja i zahvaljujući kojima Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Zrenjanin, radeći na motivaciji i organizovanju akcija, obezbeđuju dovoljne količine bezbedne krvi potrebne za lečenje svih naših sugrađana. Osim pojedinaca, ukazala je i na značaj humanih sredina koje organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi i pomažu njihovu realizaciju. 

Plaketu „Široko srce“ onima koji su postigli izuzetne rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2019. godini uručio je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez. Plakete su uručene Zrenjaninskoj gimnaziji, Visokoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu, Kulturnom centru Zrenjanin, Boks klubu ,,Banat“ i mesnoj zajednici ,,Ečka“.

Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanesburgu, Južnoafričkoj Republici, a naredne godine skuština Svetske zdravstvene organizacije preporučila je zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5680/CrveniKrst2020_0.jpg