Održana sednica Gradskog veća: postignute rekordne cene za kvadratni metar građevinskog zemljišta u Zrenjaninu, za jednu parcelu plaćeno skoro 50 miliona dinara

Sednica Gradskog veća, 47. po redu, kojom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a dnevni red činilo je osam tačaka i sve one ticale su se donošenja rešenja otuđenja građevinskog zemljišta na nekoliko lokacija u gradu.

Izvestilac po svim tačkama bila je Violeta Kučanda Bogasenieva, iz Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Gradske uprave, koja je navela da se današnja sednica zasniva na raspisanom javnom oglasu koji je Grad Zrenjanin raspisao tokom maja i juna ove godine.  
- Ovo je bio jedan od najinteresantnijih oglasa, imali smo veliki broj zainteresovanih investitora, međutim, samo njih osam je dalo najpovoljnije ponude, te će se njima zemljište i otuđiti. Ukupna površina prodatog zemljišta po ovom oglasu iznosi 46.550 kvadratnih metara, a ukupna vrednost iznosi 123.208.848 dinara, što je najviša postignuta cena u novijoj istoriji grada, u poslednjih desetak godina sigurno - kazala je ona. 

Kako je dnevnim redom i predviđeno, najpre je doneto rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta na Zelenom polju, parcela za porodično - stambenu izgradnju površine 297 kvadratnih metara, a najpovoljniji ponuđač bio je Hočić Dalibor iz Zrenjanina po izlicitiranoj ceni od 683.991 dinar.

Drugim rešenjem prodaje se parcela na lokalitetu na uglu Pančevačke i Marka Oreškovića, a u pitanju je parcela za višeporodično stanovanje, površine 1.642 kvadratna metra.
- Ova parcela bila je izuzetno interesantna investitorima na ovom oglasu, tako da smo dostigli zaista rekordnu cenu u gradu, koja se ne pamti, od 29.965 dinara po kvadratnom metru. Nama, inače, cene na različitim lokalitetima nisu više od tri hiljade dinara po kvadratnom mestru, i ovo je zaista najveća ponuđena cena, a ponudila je lokalna kompanija “Keramika Jovanović” koja će biti u obavezi da izgradi višeporodični objekat, sa šest spratova, plus prizemlje. Cena postignuta za ovu parcelu iznosi 49.202.530 dinara - rekla je Violeta Kučanda Bogasenieva. 

Članovi Gradskog veća usvojili su i rešenje kojim se otuđuju dve katastarske parcele u Zelenom polju, na lokalitetu “Baranjska ulica”, a to su unutrašnje parcele iza crkve. Prodajom te dve parcele, grad je otuđio sve parcele koje je imao na tom lokalitetu, tako da se sve nalaze u privatnom vlasništvu. Kvadratni metar dostigao je cenu od 2.300 dinara, a prodaje se kompaniji “Drapil Logistik” iz Zrenjanina i ukupna cena te ve parcele iznosi 1.938.900 dinara.

Rešenjem o otuđenju prodato je i zemljište za izgradnju poslovno - proizvodnog kompleksa u Ulici Hunjadi Janoša u Mužlji, a te parcele imaju kvadraturu od 1.000 kvadratnih metara i postignuta je cena od 2.200 dinara po kvadratnom metru. Ukupna cena zemljišta iznosi 2.281.400 dinara, a najpovoljniji ponuđač je “Farkaš home invest.”

Rešenjem o otuđenju usvojenim na današnjoj sednici prodato je i zemljište u radnoj zoni “Bagljaš”, a kako je objasnila izvestilac, investitor je konkurisao za 4.000 kvadratnih metara po početnoj ceni od 1.187 dinara po kvadratnom metru, u pitanju je kompanija “Nisar” Stevanović Tihomira iz Zrenjanina. Ukupna cena zemljišta iznosi 4.748.000 dinara, a parcele su za izgradnju poslovno - proizvodnih objekata.

Sledećim rešenjem prodata je i susedna parcela prethodnoj, odnosno poslednja parcela koja je ostala u svojini grada Zrenjanina na tom lokalitetu. Ovim rešenjem prodato je 13.799 kvadratnih metara po ceni od 1.183 dinara po kvadratnom metru, te je ukupna cena 16.324.217 dinara.

Na osnovu pomenutog konkursa otuđeno je i zemljište u radnoj zoni u Stajićevu, površine 3.840 kvadratnih metara, a najpovoljniji ponuđač je preduzetnik Milinković Drago - “Đedo kop” iz Stajićeva. Ukupna cena je 1.405.440 dinara, a cena za kvadratni metar je 366 dinara.

Poslednja tačka dnevnog reda odnosila se na prodaju građevinskog zemljišta površine 21.000 kvadratnih metara, namenjenog izgradnji sportsko - poslovnog objekta koji se nalazi pored gradskog bazena, a plan je da se na tom mestu izgradi akva park. 
- Najpovoljniji ponuđač bila je kompanija “Unija Klub” iz Zrenjanina po ponuđenoj početnoj ceni od 2.210 dinara po kvadratnom metru , a postignuta je cena od 46 miliona dinara - navela je Kučanda Bogasenieva.   
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić je po završetku sednice ocenio da su ova rešenja jasna pruka u kom pracvu ide grad Zrenjanin i kako ga vide zrenjaninski preduzetnici.
- Ovim je, praktično, završen oglas o otuđenju građevinskog zemljišta za stambenu izgradnju, ali i za industrijsku zonu i postigli smo istorijski rekord u prodaji građevinskog zemljišta u našem gradu. Očigledno je da mnogo preduzetnika vidi stambenu izgradnju kao dobar poslovni potez, jer, u Zrenjaninu je potražnja za izgradnju stanova velika i to je nešto što me raduje i što pokazuje da Zrenjaninci hoće da ostanu u Zrenjaninu, a to jeste najbolji pokazatelj oporavka privrede našeg grada, otvaranja novih radnih mesta i rezultat svih napora koje smo u prethodnom periodu činili, pre svega na promovisanju Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje, a sada, evo, došlo je i do nadgradnje, da ljudi žele da ostanu da žive u svom gradu ili žele da se dosele u naš grad - rekao je gradonačelnik Janjić.


   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5710/47sednicaGV_29-06-2020_0.jpg