Počela s radom bioenergana u Lukićevu - nova etapa u proizvodnji i korišćenju električne i toplotne energije

Biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, u sklopu kompanije “Vineks” u Lukićevu, danas je zvanično pušteno u rad, a vrednost te investicije je blizu pet miliona evra. Svečanom otvaranju tog dela pogona prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima.
- Ovo je odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, odnosno farma u selu. Čestitam ljudima iz firme “Vineks” na ovoj investiciji, a zahvaljujem im se na podršci u vreme vanrednog stanja. Ovo je kapitalna investicija, kojom se rešava i problem neprijatnih mirisa iz ovog pogona u Lukićevu - ocenio je gradonačelnik Janjić, prilikom posete ovoj farmi i pogonu.
 
 
 
 
O investiciji je više govorio Goran Ilić, vlasnik firme “Vineks”.
- Biogasno postrojenje koncipirano je tako da proizvodi toplotnu i električnu energiju. Toplotnu energiju koristićemo za proizvodnju bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električnu energiju ćemo prodavati. Pored ekonomskih efekata, bitni su i efekti zaštite životne sredine. Svi nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni za proizvodnju oba vida energije. Kapacitet energane je 2,2 megavata, a vrednost investicije je 4,8 miliona evra. Na ovaj način biće rešen i dosadašnji ekološki problem – kaže Ilić.
 
 
 
 
Posle prvog takvog postrojenja na teritoriji Grada Zrenjanina, izgrađenog u Botošu, ova bioenergana u Lukićevu otvara novu etapu u proizvodnji i korišćenju električne i toplotne energije.
 
Firma “Vineks Etil” posluje u Lukićevu od 2013 godine. U prvoj fazi rada otvorena je najsavremenija farma kapaciteta 400 muznih krava plus 300 goveda ostalih kategorija. Vrednost te investicije iznosila je oko 2 miliona evra i trenutno se na farmi proizvodi oko 7000 l mleka.
 
Druga faza investicije je bila izgradnja i puštanje u rad fabrike bioetanola, investicije vredne 2,5 miliona evra. Trenutno je ovo najsavremenija fabrika bioetanola u Srbiji i obezbeđuje najveći deo domaćih potreba za tom vrstom alkohola.
 
 
 
 
U sklopu kompleksa “Vineks” u Lukićevu prošle godine počela je i realizacija projekta izgradnje biogasnog kogenerativnog postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, jedinstvenog u ovom delu Evrope po tome što kao sirovinu koristi otpadne materije iz postojeće farme i iz postojeće fabrike alkohola, a zauzvrat vraća toplotnu energiju fabrici alkohola, tako da u potpunosti zatvara ciklus proizvodnje. U izgradnji ovog postrojenja, u najvećem delu korišćena je domaća građevinska i tehnička operativa, a samo mali deo tehnologije je isporučen iz inostranstva.
 
Realizacijom ovog projekta, pored finansijskih efekata, dobija se značajno na očuvanju životne sredine, tako što će se prerađivati sav otpadni materijal, nusproizvod sa farme i fabrike alkohola, i od njega dobijati digestat (humus) koji značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Takođe, proizvodnjom toplotne energije iz biogasa prestaje potreba za korišćenjem fosilnih goriva, odnosno uglja.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5693/VINEX_062020_0.jpg