Projektima Evropske banke za obnovu i razvoj do energetski efikasnijih zgrada i nižih cena grejanja

Projekti u cilju uvođenja obnovljivih izvora energije i energetske sanacije zgrada u Zrenjaninu predstavljeni su u Gradskoj kući, u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bojana Bogdanovića i Merana Lukića.

Jedan od projekata je “Energetska efikasnost i energetska sanacija stambenih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja”, a kako je naglašeno, koristi od realizacije projekta su smanjenje potrošnje toplotne energije u proseku za oko 60 odsto, povećanje uslova ugodnosti boravka korisnika objekata, produženje veka trajanja objekata, podizanje vrednosti samih nekretnina koje su predmet projekta, vizuelno unapređenje samog izgleda zgrada ali i grada, i finansiranje projekta iz postignutih ušteda.

Inače, projekat predviđa da JKP “Gradska toplana” ustanovi program po kojem bi projektovala, pribavljala dozvole i izvodila radove na primeni mera energetske sanacije stambenih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja (SDG). Građani bi dobili renoviran objekat (nove demit fasade, novu stolariju i izolaciju krovova zgrada), sa boljim uslovima boravka i većom vrednosti nekretnine, a da im se ne bi povećali izdaci na godišnjem nivou. Troškovi energetske sanacije bi se finansirali iz postignutih ušteda energije. JKP “Gradska toplana” bi u ovom slučaju funkcionisala kao javna ESCO firma (Public ESCO).

Na ovom sastanku predstavljen je i projekat “Energetska efikasnost i energetska sanacija javnih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja”, a koji na sličan način rešava pitanje energetske efikasnosti javnih objekata. 

Treći projekat jeste “Implementacija solarno termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja”, čiji su benefiti snižavanje troškova proizvodnje, smanjenje emisija produkata sagorevanja i poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje emisija CO2, ispunjavanje zakonskih obaveza Sistema energetskog menadžmenta čiji je toplana obveznik, smanjenje pikova u potrošnji gasa na osnovu kojih toplana plaća fiksni trošak gasa u toku cele godine i povećanje stepena korisnosti postojećih kotlova na gas. 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je da saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, po pitanju ovih projekata, traje već šest meseci, a da je jedan od najvažnijih sanacija zgrada kolektivnog stanovanja.
- Na ovaj način pomoćićemo stanarima da rekonstruišu svoje zgrade, a najvažnije jeste da oni neće imati nikakvih dodatnih troškova. Jedina obaveza jeste da u u narednih devet do četrnaest godina, u zavisnosti od ulaganja, plaćaju istu cenu grejanja. Sve će se raditi uz dogovor, saglasnost i potpisivanje ugovora sa stanarima. Mislimo da je ovo jedno od najboljih i možda jedinih rešenja, a da na lak, brz i bezbolan način naše zgrade kolektivnog stanovanja rekonstruišemo i učinimo energetski efikasnijim - kazao je Radišić.

Dodao je da je, u saradnji s Gradskom toplanom, Evropska banka za obnovu i razvoj dobila podatke o svim zgrada i sve one koje imaju potrošnju preko 140 kw/h su ušle u ovaj program, a moći će da se prijave i druge, novije zgrade.

Planirano je da se projektom obuhvati 20 zgrada kolektivnog stanovanja i 11 javnih objekata. 
- Važan je i projekat koji se odnosi na javne objekte koji su takođe energetski neefikasni, dok je treći projekat značajan jer bi se toplotna energija koja se dobija putem sunčeve energije akumulirala u velikom rezervoaru tokom leta i ta bi se energija koristila kako bi smanjili potrošnju gasa i troškove svim građanima koji su na sistemu daljinskog grejanja - objasnio je on.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj, u saradnji s nekoliko poslovnih banaka, omogućila je za sve ostale građane povoljne kreditne linije koje podržavaju energetsku efikasnost stambenih objekata, sa bespovratnim sredstvima do dvadeset odsto.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5691/Evropska_Banka_0.jpg