Zrenjanin domaćin Skupštine Vatrogasnog saveza Srbije: najava novog perioda u radu dobrovoljnih vatrogasnih društva

Skupština Vatrogasnog saveza Srbije održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a delegate iz područnih vatrogasnih saveza pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je tom prilikom istao da nije nimalo slučajno što se ovako značajan skup održava u našem gradu.
 
 

- Siguran sam da je to na neki način i zasluženo, jer, dvadeset tri dobrovoljna vatrogasna društva deluju u Zrenjaninu, a u čijem je posedu dvadeset jedno vozilo ispravno i spremno za dejstvo, što je nama na ponos. Trudili smo se da pomognemo našim dobrovoljnim društvima i saradnja sa profesionalcima je na visokom nivou. Ponosni smo na naše vatrogasce i čestitam načelniku Mariću i ostalima koji su prepoznali dobrovoljne vatrogasce kao ozbiljnu snagu, ali ne samo da bi pomagali profesionalcima - rekao je gradonačelnik Janjić, poželevši im uspešan rad Skupštine i prijatan boravak u našem gradu.  
 
Skupštini su prisustvovali pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za vanredne situacije, general policije Predrag Marić, načelnik uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP Srbije Goran Nikolić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojinović, kao i predsednici opština Sečanj, Žitište i Nova Crnja. 
 
 
 
U svom obraćanju Predrag Marić je izrazio zadovoljstvo što se, kako je naveo, posle mnogo godina vidi pravac i svetlo na kraju tunela.
- Ubeđen sam da će dobrovoljno vatrogastvo doživeti ozbiljnu transformaciju, to nije lak posao i nikada ne ide onako kako bismo mi želeli, ali sam ubeđen da, mi kao država i vi kao članovi, imamo kapacitet da taj posao završimo do kraja - rekao je on i istakao daje posebno ponosan na odnos države prema dobrovoljnom vatrogastvu.
 
- Svaka naredna godina biće bolja od one prethodne i u to sam potpuno ubeđen. Na nama je da se borimo da vratimo mlade ljude u dobrovoljstvo i to je budućnost. Videćete veliku promenu i koliki je značaj dobrovoljnog vatrogastva koje će biti sve veće, a to će država znati da prepozna - kazao je Marić.    
 
 
 
Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin rekao je, između ostalog, da su se kroz program konkretnih aktivnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Sektora za vanredne situacije, stekli uslovi da se dobrovoljnom vatrogastvu vrate slavni dani o kojima sa nostalgijom pričaju njihove starije kolege. 
- Zahvaljujem se Sektoru za vanredne situacije koji je odlučio da ustupanjem 45 vatrogasnih vozila, ojača naše kapacitete i na taj način nam omogući da lakše ispunimo uslove za kategorizaciju naših Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Danas sam potpisao ugovor, na osnovu kog su ta vozila i zvanično postala naše vlasništvo - rekao je Ćapin. 
 
 
 
Uputio je i zahvalnost starijim kolegama dobrovoljcima koji su u dosadašnjim teškim uslovima uspeli da sačuvaju dobrovoljno vatrogastvo u Srbiji. 
- Međutim, mišljenja sam da je vreme da breme, koje su dugo nosili, polako prepuštaju mlađim generacijama koje će nastaviti borbu za dobrovoljno vatrogastvo. Imajući u vidu izazove kojima je izloženo kompletno društvo na nivou države, možda je ovo šansa da naša organizacija, predvođena energičnim, savremenim i vrednim mladim ljudima, uz savetodavnu funkciju prekaljenih dobrovoljnih vatrogasaca, stvori budućnost, a ne da samo nostalgično oživljava prošlost - rekao je još Dragan Ćapin na današnjem skupu u Zrenjaninu.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5708/Skupstina_VSS_0.jpg