Obeležen Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu: sećanje na istorijske događaje i poruke za budućnost

U uslovima vanrednih mera protiv epidemije izazvane koronavirusom, u mnogim mestima Srbije danas se obeležava 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu. Prošlo je 79 godina od istorijskih događaja u Beloj Crkvi kod Valjeva, kada su pucnji Žikice Jovanovića - Španca, komandanta Rađevačke partizanske čete, označili početak oružanog otpora protiv okupatora. Tri dana ranije, 4. jula, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije doneo je u Beogradu odluku o podizanju ustanka. Ovaj datum poznat je i kao “Dan borca” i poslednjih godina ga Grad Zrenjanin obeležava zajedno sa Danom ustanka. 

Na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - Komande Garnizona Zrenjanin i gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR). U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.

Prisutnima se potom obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, ukazavši na značaj podsećanja na antifašističku borbu i potrebu stalnog ukazivanja na zlo fašizma, kako se više nikada ne bi ponovilo. Podsetio je i na ulogu srpskog naroda u oba svetska rata i pripadnost pobedničkim koalicijama, na šta možemo biti ponosni.

- Početkom Drugog svetskog rata, retko koji narod u Evropi imao je snage da se suprotstavi fašističkoj Nemačkoj. Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, srpski narod izabrao je drugačiji put i ponosno stao na stranu velike evropske antifašističke i slobodarske koalicije. Narodnooslobodilačka borba okupila je sve rodoljube, a među njima su bili i pripadnici drugih naroda i nacija koje ovde vekovima skladno žive. Iako je bilo pokušaja, a ima ih i danas, da se umanji, pa čak i negira značaj antifašističke borbe, istorijske činjenice govore da su u oba svetska rata Srbija i srpski narod bili na strani saveznika i na strani pobednika. Nikada naš narod nije imao osvajačkih težnji, niti je želeo tuđe, ali nije nikada ni dozvoljavao okupatoru da nekažnjeno pokorava Srbiju i čini zločine na našoj teritoriji - istakao je Radišić. 

Dodao je i da su se u oba svetska rata, na ovom prostoru, uz naše sugrađane borili i pripadnici bratskog, ruskog naroda, te da je u borbama za oslobođenje od fašizma 220 njih položilo živote i svoja imena upisalo među besmrtnike.
- Sećamo se danas svih žrtava u borbi protiv fašizma, odajemo im dužnu počast i poručujemo da njihove žrtve nikada nisu i ne mogu biti uzaludne, jer su date za slobodu, za budućnost, za napredak, za Srbiju koja ima perspektivu i siguran razvojni put - poručio je sa današnjeg skupa ispred spomenika Žarku Zrenjaninu pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5715/Dan_ustanka_2020_0.jpg