Čestitka ministra omladine i sporta Vanje Udovičića povodom priznanja kojim je Zrenjanin dobio status - Evropski grad sporta 2021.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić povodom velikog priznanja kojim je grad Zrenjanin dobio status - Evropski grad sporta 2021.


”Čestitam celoj sportskoj Srbiji, građanima Vojvodine i Zrenjanina. Siguran sam da ćemo opravdati poverenje dato dobijanjem ove prestižne titule i da ćemo i ovaj put pokazati zašto je naša Srbija zemlja u kojoj se sport živi i slavi, a Zrenjanin grad koji decenijama unazad stvara šampione. Ovo je nagrada za sve što smo postigli u domenu razvoja svih segmenata sporta, sportske infrastrukture i jačanja svesti o značaju bavljenja sportom. Ali ovo je i odgovornost da nastavimo da predano i posvećeno radimo, nastavimo da obaramo i sopstvene istorijske rekorde koje danas beleži srpski sport. Verujem da ćemo raditi još više i bolje kako bismo na najbolji način predstavili srpski sport, našu Srbiju i Zrenjanin, grad sportskih legendi, sadašnjih i budućih šampiona”- istakao je ministar Udovičić.

 

 

Veliko zadovoljstvo priznanjem izrazio je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je istakao da je status Evropskog grada sporta svojevrsna potvrda da Zrenjanin ulaže u sport koji je ponovo zauzeo mesto koje zaslužuje.
Podsetio je da Grad izdvaja značajna sredstva za rad ovdašnjih sportskih klubova, ulaže u školski i rekreativni sport, a isto tako i u izgradnju sportske infrastrukture koja stvara mogućnost za još kvalitetnije bavljenje sportom, te da je u prethodnih godina organizovan niz veoma značajnih takmičenja koji su u naš grad doveli sportiste sa svih strana sveta, što je jedan od najboljih načina za promociju našeg grada.      

Inače, lepe vesti prvo su saopštene Sportskom savezu Srbije. Pomoćnik gradonačelnika za sport grada Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković su na sastanku generalnom sekretaru Sportskog saveza Srbije Goranu Marinkoviću saopštili ovu ekskluzivu i na taj način još jednom potvrdili važnost krovne organizacije, kao i odličnu saradnju i podršku koju dobijaju. Simo Salapura je istakao važnost ovakvog priznanja:

 

 

- Svi koji predvode sport u Zrenjaninu uvek se trude da smisle nešto novo. Ideja ima na pretek, pa smo odlučili da i van okvira naše zemlje prezentujemo šta sve Zrenjanin kao grad ima kao i na čemu intenzivno radimo kako bismo se izdigli na viši nivo. Prikupili smo dokumentaciju i konkurisali za prijem u članstvo Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta. Priželjkivali smo da budemo izabrani za Evropski grad sporta i kada je stigla lepa vest želeli smo što pre da je podelimo sa krovnom organizacijom sporta u Srbiji. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom “Evropski grad sporta” otvorimo nove sportske stranice našeg grada – rekao je Salapura.

 


Generalni sekretar Sportskov saveza Srbije Goran Marinković rekao je da je velika čast da i zadovoljstvo da teritorijalni sportski savez prepoznaje Sportski savez Srbije kao svoju kuću i vidi pouzdanog partnera u sportskim projektima:
- Evropski grad sporta je adekvatan naziv za Zrenjanin, ekipa koja je na čelu sporta već godinama ulaže velike napore i sprovodi niz sportskih projekata u ovom gradu. Veoma nam je drago što smo prvi saznali ovu vest. Čestitamo Zrenjanincima na tome što su se prvi u Srbiji posvetili članstvu u ACES Europe i ozbiljno radili na promociji svog grada izvan okvira naše zemlje i kandidovali se u ovoj kategoriji. Kao i do sad Sportski savez Srbije podržaće uvek dobre i originalne ideje koje stižu iz grada na Begeju. U Zrenjaninu se već organizuje Mali sajam sporta, za sledeću godinu je već dogovoreno sprovođenje akcije "Budi zdrava - vežbaj sa nama" projekat za rekreaciju žena. Ideja za organizaciju druženja kroz takmičenja za starije sugrađane po mesnim zajednicama oberučke je uoravo danas prihvaćena, a kako bi im se obezbedili što bolji uslovi za rekreaciju, Sportski savez Srbije će donirati i opremu. Želim da napomenem da i drugi gradovi i opštine u Srbiji treba da slede primer Zrenjanina - uvek originalne ideje, rad, trud iz godine u godinu, velika volja i posvećenost sportu, uvek pitaju ako se dvoume, žele da nauče šta ne znaju. Zato su u ovom trenutku tu gde jesu. Oni su pozitivan primer kako se uz maksimalno angažovanje sportskih radnika može postići mnogo, da se skrene pažnja i na ruralne predele, na žene, decu predškolskog uzrasta, školskog, starije, osobe sa invaliditetom, a opet da imaju toliko proslavljenih i vrhunskih sportista - zaključio je Marinković.

Čelnici Zrenjanina će krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvovaće svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu - Lisabon, a Zrenjaninu biće uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.
Dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5732/Udovicic_poseta_100.jpg