Objavljena detaljna trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad - u gradskom području Zrenjanina predložene dve varijante

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Kako se u dokumentu navodi, razlog za izradu i donošenje prostornog plana je stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja i zaštite, odnosno obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Približna dužina auto-puta je 110 kilometara, a projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila auto-puta, između Novog Sada-Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča (obilaznica Beograda), sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

(Ovde možete preuzeti plan u većoj rezoluciji)

Planirani koridor auto-puta državnog puta IA reda prolazi ili tangira građevinska i katastarska područja naselja Ovča, (grad Beograd), Glogonj, Jabuka (grad Pančevo), Sefkerin, Baranda, Sakule, Opovo (opština Opovo), Debeljača, Kovačica, Idvor, Crepaja (opština Kovačica), Aradac, Lukićevo, Ečka, Stajićevo, Mužlja, Zrenjanin, Perlez, Orlovat, Farkaždin, Čenta (grad Zrenjanin), Đurđevo, Žabalj (opština Žabalj) i Kać (grad Novi Sad).

Putnu mrežu u koridoru budućeg auto-puta državnog puta IA reda, na pravcu Beograd (Ovča)-Zrenjanin-Novi Sad, pored državnih puteva I i II reda, čine i opštinski i nekategorisani putevi koji se nalaze i u zoni potencijalnog koridora auto-puta koji zahtevaju odgovarajući tretman u konfliktu sa putem najvišeg hijerarhijskog nivoa.

U obuhvatu plana nalaze se i dva aerodroma Ečka i Čenej, koji svoju namenu zadržavaju i u narednom periodu.

Putni pravac auto-puta državnog puta IA reda na pravcu Beograd (Ovča)-Zrenjanin-Novi Sad, predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće daljinske tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.

U sistemu putne mreže Srbije ovaj putni pravac predstavlja osnovnu vezu na pravcu sever-jug, koji povezuje Vojvodinu i Beograd, centralne i severne delove Srbije. Nastavak ovog državnog puta severno od Zrenjanina prema Novom Sadu, predstavlja važnu vezu ka međunarodnom putu E-75.

Na auto-putskom pravcu planiraće se ukrštaji (denivelisani: petlje i prelazi) u skladu sa funkcionalnim rangom puta, potrebama razvoja naselja i privrede, kao i tehničkom dokumentacijom.

Na teritoriji Grada Zrenjanina budući koridor proteže se preko katastarskih opština Čenta, Perlez, Stajićevo, Ečka, Zrenjanin III i Zrenjanin I do granice Plana generalne regulacije Zrenjanin (sa varijantnim rešenjima severno i južno od grada Zrenjanina), i dalje paralelno sa državnim putem IB reda broj 12 i novim mostom preko Tise. 

Obrađivač plana je JP “Zavod za urbanizam Vojvodine”, a javni uvid traje do 4. septembra 2020. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5739/Trasa_autoputa_0.jpg