Stigla potvrda iz Brisela - Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine

 

Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine - potvrđeno je u pismu koje je na adresu Grada Zrenjanina uputio Đan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu. 
On upućuje čestitke našem gradu na ovom priznanju i ističe da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima. 

 


Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu - Lisabon, a našem gradu biće uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021. “Dobrodošli u ACES Europe porodicu”, poručuje na kraju pisma predsednik Lupateli.
 

 

- Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom “Evropski grad sporta” otvorimo nove sportske stranice našeg grada” - prokomentarisao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i šef tima za kandidaturu našeg grada, vest koja je stigla iz Brisela.

 

 

Podsećamo, nakon kandidature Zrenjanina, usledila je i digitalna evaluacija, u kojoj je sportski Zrenjanin prezentovan kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ugaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Naš grad je prvi u Srbiji koji je ušao u članstvo ACES Europe, a osim prestiža, dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.  

Uz Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021, Vojvodina i Srbija ulaze u narednu godinu s još jednim prestižnim priznanjem koje je, dakle, zaslužio Zrenjanin, a značaj tog priznanja tek će se sagledati u narednom periodu.
    

Promotivni spot:

 

Linkovi-dosadašnji tok kandidature i evaluacije kandidature

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2020/07/zrenjanin-on-line-predstavio-komisiji-aces-europe-kandidaturu-za-evropski-grad-sporta-2021

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2020/06/zrenjanin-kandidat-za-evropsku-prestonicu-sporta-2021-zvanicna-podrska-kandidaturi-pokrajinskog-sekretarijata-za-sport-i-omladinu

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5729/promotivnibanerACESZR.jpg