Završena realizacija projekta "Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju"

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, i partneri Privredna komora Srbije i Privredna komora Temišvara, uspešno su završili realizaciju projekta “Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju” (Empowering Banat through Realistic Demand - EBRD). Projekat je realizovan u okviru Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, trajao je 12 meseci, sa ukupnim budžetom 233.975,07 evra. Cilj projekta je balansiranje stope zaposlenosti u rumunsko-srpskom prekograničnom području.

 

 

U vremenu kada je čitav svet suočen sa epidemijom COVID 19, uz najvažnije pitanje zdravstvene bezbednosti, realizacija projekta je bila otežana, ali su sve aktivnosti realizovane, i ostvareni svi predviđeni rezultati.

Uspešnu realizaciju projekta pomogli su relevantni činioci, Grad Zrenjanin i sve lokalne samouprave sa teritorije Srednjeg Banata, Nacionalna služba za zapošljavanje, Srednjobanatski upravni okrug, Udruženje preduzetnika Zrenjanin, veliki broj preduzetnika, nevladine organizacije.

 

 

Uz ovakvu sinergiju rezultati nisu izostali:  Izrađena je Studija tržišta rada u Banatu sa akcionim planom i formiran je „Prekogranični savet za podršku i praćenje realizacije zajedničkog akcionog plana“. Realizovane su 4 petodnevne obuke za 80 nezaopslenih lica, u Zrenjaninu i Temišvaru. Održani su B2B sastanci u Zrenjaninu i Sajam zapošljavanja u Temišvaru, uz učešće preko 40 kompanija i više od 100 nezaposlenih lica sa obe strane granice. Izrađen je interaktivni web portal namenjen nezaposlenima i poslodavcima.

Ovakvi rezultati osnov su za buduće projekte, koji su već spremni i sastavni su deo izrađenog akcionog plana u okviru projekta. Studija tržišta rada pokazala je da u pogledu zapošljavanja i saradnje privrede,  Rumunija i Srbija imaju realane mogućnosti za buduću saradnju koja će doprineti razvoju pogranične teritorije.

 

 

 

Završna konferencija projekta „Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju“ odražana je 26.avgusta.2020., u hotelu Vojvodina, uz prisustvo svih aktera koji su pomogli u realizaciji projekta. Ispred grada Zrenjanina prisutnima se obratio Duško Radišić, zamenik gradonačelnika, zatim Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Srednjobantskog upravnog okruga, Radomir Topalov, menadžer projekta iz Regionalnog centra za društveno ekonomski razvoj Banat i putem video linka Rafaela Kolban iz privredne komore Timiša. Prisutna je bila i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

Tekst i foto: RCR Banat - Maja Pandurov 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5742/Konferencija_0.jpg