Najavljen završetak rekonstrukcije zgrade “Komiteta” i početak rada Fakulteta za menadžment FAM u tom prostoru

Povodom završetka rekonstrukcije zgrade “Komiteta” u centru Zrenjanina i početka rada Fakulteta za menadžment - FAM u tom prostoru, danas je u Gradskoj bašti održana konferencija za novinare na kojoj su se obratili Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, prof. dr Goran Kvrgić, dekan FAM i redovni profesor, kao i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i Simo Salapura. 
 
Rekonstrukcija zgrade, sagrađene 1962. godine, trajala je od sredine prošle godine, i na njenom drugom i trećem spratu i u potkrovlju biće smešten fakultet, a čitava zgrada zamišljena je da funkcioniše kao svojevrstan kulturno-obrazovni centar, o čemu je nešto više govorio prof. dr Goran Kvrgić. Rekao je da je FAM prisutan u Zrenjaninu već nekoliko godina, a da je od samih početaka rada u našem gradu cilj fakulteta bio da svake godine ponudi nešto novo, svima koji žele da se obrazuju, usavršavaju i stiču nova znanja i veštine. 
 
 

- Jedan od načina je i akreditacija novih studijskih programa, tako da će od ove godine u Zrenjaninu moći da se studiraju menadžment u zdravstvu, menadžment u obrazovanju, a pored toga, kroz saradnju s brojnim fakultetima, ponudićemo i zajedničke programe, kao što je saobraćaj, tehnologija hrane, mašinstvo. Želimo da budućim studentima pružimo što više mogućnosti, da u svom gradu studiraju ono što žele. Fakultet je, dakle, ovde, trudićemo se da povećamo broj različitih programa, jer je to jedini način da zajedno, s državnim fakultetom i visokom školom, zaokružimo taj obrazovni proces i da ponudimo sve ono što ima i u većim univerzitetskim centrima - kazao je Kvrgić.  
 
Dodao je još da će rekonstrukcija zgrade biti završena u narednih dvadesetak dana, a da će početak njenog korišćenja biti uslovljen epidemiološkim prilikama. Nastava će se, kao i na većini fakulteta u zemlji, na početku nove školske godine izvoditi on-lajn. FAM, po njegovim rečima, ima četiri smera na osnovnim studijama - ekonomija, informatika, menadžment u medijima i inženjerski menadžment, tri smera na master studijama - menadžment u javnim nabavkama, ekonomija i menadžment u zdravstvu. U saradnji s partnerima, ove godine će biti dostupni i smerovi menadžment u saobraćaju, tehnologija hrane i mašinstvo. Na svaki smer može se upisati po 30 studenata, a u toku je septembarski upisni rok za sve zainteresovane.
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je ovom rekonstrukcijom i prenamenom zgrade rešen višedecenijski problem, kako imovinske-pravne prirode, tako i u smislu očuvanja zgrade koja je, usled neodržavanja, sve više propadala. 
-  Naravno da nam je bila želja i da što više dece ima mogućnost da ostane u gradu i da se ovde obrazuje i to je želja i mojih prethodnika, i ljudi koji su više od decenije unazad vodili grad. Čest je slučaj da najbolja deca odlaze u druge naše gradove, u inostranstvo, tamo potom i ostaju i nama je želja da se najbolja deca školuju u najboljim obrazovnim institucijama, ali da im pružimo šansu da to urade i u Zrenjaninu. Drago mi je i što je fakultet FAM to prepoznao, a posebno sam ponosan što smo jedan devastirani objekat, zgradu “Komiteta”, uspeli da delimično, ali dobro renoviramo, pre svega zahvaljujući ljudima iz FAM-a i što smo uspeli da rešimo imovinske odnose, tako da je grad konačno vlasnik te zgrade. Siguran sam da će u narednim godinama ovaj objekat biti jedan od centara, i obrazovnih i kulturnih dešavanja u gradu - istakao je Janjić. 
 
 
 
Zgrada nekadašnjeg opštinskog “Komiteta Saveza komunista Jugoslavije”, građena u periodu 1960-1962. godine, prvi je javni objekat posleratne arhitekture u Zrenjaninu koji je stavljen pod prethodnu zaštitu. Nalazi se u prostorno kulturno – istorijskoj celini ,,Staro jezgro Zrenjanina“ u Ulici kralja Petra Prvog. Zgrada "Komiteta", sa naknadnom nadogradnjom potkrovne etaže, je očuvan i visoko kvalitetan primer internacionalne arhitekture na ovim prostorima i svedoči o arhitektonsko-stilskim kretanjima i tehničkim dostignućima našeg društva u šezdesetim godinama 20. veka. Zgradu “Komiteta”, koja je izvedena prema projektu lokalnog građevinskog preduzeća ,,Banat“, karakteriše obrada fasade u kvalitetnim materijalima (upotreba više vrsta kamena i mermera, zatim aluminijumska stolarija i bakarni krov).
 
U skladu sa tadašnjim generalnim urbanističkim planom, objekat je postavljen paralelno sa regulacionom linijom ulice, ali od nje povučen oko 30 metara. Ispred objekta je formiran plato sa pristupnom stazom i zelenim površinama. Nakon rekonstrukcije Trga slobode, sa njega je 1964. godine premešten spomenik Žarku Zrenjaninu i postavljen na ovaj plato ispred “Komiteta”.  
 
Izgradnja zgrade “Komiteta” 1960-1962. godine, kuća ispred zgrade - stara knjižara - pred rušenje i uklanjanje 
 
Izgled zgrade sredinom šezdesetih godina, nakon premeštanja spomenika
Žarku Zrenjaninu
 
Izgled zgrade pred početak rekonstrukcije prošle godine

Nakon raspada zemlje i nestanka Saveza komunista Jugoslavije, početkom devedesetih godina, zgrada je u većem delu napuštena. Deo kancelarija koriste Socijalistička partija Srbije, nekoliko saveza i udruženja građana i privrednih subjekata, jedno vreme u njoj radi Televizija “Luna”, a konferencijska sala, sa zasebnim ulazom i prostorom ispred, adaptirana je u bioskop. Veći deo zgrade, nažalost, biva napušten i izložen nemaru i nebrizi, što dovodi do njene znatne devastacije, a dodatni problem predstavljali su i nerešeni imovinsko-pravni odnosi, zbog kojih grad sve do sada nije bio u mogućnosti da interveniše i pokrene rekonstrukciju.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5759/Press_FAM_0.jpg