Poljočuvari zrenjaninske Poljočuvarske službe otkrili 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, vrednost useva između 25 i 30 miliona dinara

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je danas konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada Poljočuvarske službe u Zrenjaninu predstavili koordinator Branislav Lazić i Blagoje Bogdanović.
 
Obraćajući se novinarima, Lazić je rekao da su poljočuvari u Knićaninu otkrili oko 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta. Od toga je, kazao je, 380 hektara zasejano suncokretom, a već je požnjeveno oko 300 hektara. 
- Otkrili smo uzurpirano zemljište, oko 60 hektara u katastarskoj opštini Knićanin, koje je trenutno pod kukuruzom, kao i zemljište u Botošu i Banatskom Despotovcu. Vrednost  useva na tih 500 hektara je između 25 i 30 miliona dinara - rekao je koordinator Lazić. 
 
 
 
On je pojasnio da je reč o površini jednakoj celom ataru manjeg zrenjaninskog sela, a da su na tragu da otkriju još oko 100 hektara uzurpiranog zemljišta, te da će se novac od prikupljenih useva sliti u budžet grada.  
 
Lazić je rekao da su zrenjaninski poljočuvari, njih 33, zaduženi za nadgledanje atara u svim naseljenim mestima na teritoriji našeg grada, kao i u pojedinim rubnim delovima gradskog područja na kojima postoji poljoprivredno zemljište. 
 
Tokom prethodnog perioda uspeli su da u Melencima sačuvaju od krađe 20 hektara deteline, a u Čenti 1.500 lubenica. 
 
 
 
Istakao je da je ove godine otkriveno najviše uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, ali da je, na sreću, manje kradljivaca na njivama. 
 
Tokom rada, kako je naveo, poljočuvari se susreću sa mnogim problemima i neprijatnostima, ali da, i pored toga, posao za koji su zaduženi obavljaju savesno. 
- Uspeli smo da otkrijemo i brojne krađe voća i povrća, a u narednom periodu, budući da je u toku žetva suncokreta, mogu se očekivati požari u atarima koje izazivaju nesavesni poljoprovrednici, a zatim i šumske krađe, što takođe nije retkost - dodao je još Lazić.  
 
Lazić je danas ukazao i na dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i zrenjaninskom policijom. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5756/Poljocuvari_press_0.jpg