Zrenjaninski predškolci u poseti gradonačelniku i Gradskoj kući

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ugostio je danas u svom kabinetu mališane iz vrtića “Dečja radost” Predškolske ustanove Zrenjanin, koji su, zajedno sa svojim vaspitačicama i predstavnicima Predškolske ustanove posetili Gradsku kuću, realizujući deo projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S' osmehom u vrtić”  i radionicu “Poseta gradonačelniku“.

Projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – S' osmehom u vrtić” je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Realizuje ga Grad Zrenjanin s partnerima, uz podršku Svetske banke. Partneri na projektu su Predškolska ustanova, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Opšta bolnica “Dr Đorđe Joanović” i Udruženje “Ostanimo budni”. Projekat ima za cilj unapređenje dostupnosti, kvaliteta i jednakosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od njegovog rođenja do 6,5 godina, a naročito za decu iz osetljivih grupa. 

U nastojanju da se realizuju ciljevi projekta, Grad Zrenjanin je sa partnerima realizovao brojne aktivnosti u prethodnih godinu dana. U toku septembra meseca se realizuju dva kratka programa u saradnji sa Predškolskom ustanovom. U okviru kratkog programa “Razglednica moga grada”, jedna od radionica je i “Poseta gradonačelniku”. Ova radionica realizovana je danas u cilju upoznavanja dece sa gradonačelnikom i Gradskom kućom, proširivanjem znanja o gradu u kojem živimo, njegovim kulturnim, istorijskim i drugim vrednostima. Deca uče o čoveku kao društvenom biću, koji radi, koji se druži, koji stvara, koji uči, koji ima svoje obaveze i odgovornosti, koji se brine i voli svoj grad.

Gradonačelnik Simo Salapura sa zadovoljstvom je deo današnjih radnih aktivnosti posvetio mališanima i razgovarao s njima o svemu što ih je zanimalo. Preneli su mu i svoje želje i poručili da im je u vrtiću lepo, da se bave i sportom, da neki od njih posebno vole životinje i da bi voleli da imaju više igrališta. Zanimljivo im je bilo i da sednu u fotelju gradonačelnika, za njegovim radnim stolom. 

Nakon posete kabinetu gradonačelnika, mališani su se upoznali sa zanimljivostima Gradske kuće, koja obeležava 200 godina od završetka gradnje, saznali su nešto o vitražima, Pantelićevom satu i Baroknoj sali, a posetu su završili u Gradskoj bašti.  

Predškolska ustanova Zrenjanin saopštila je da se, na osnovu analiza koje su rađene za potrebe izrade “Strategije za unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja Grada Zrenjanina za period 2018-22”, pokazalo da bez obzira na činjenicu da Grad Zrenjanin i Predškolska ustanova nemaju listu čekanja za upis dece u vrtiće, ipak postoji određeni broj dece koja nisu obuhvaćena kvalitetnim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a posebno dece iz osetljivih društvenih grupa. 

Koristeći softversku podršku “Evidencija podataka o deci predškolskog uzrasta uz podršku strateškom planiranju vaspitno-obrazovnih kapaciteta” i uz dobru saradnju sa drugim institucijama iz lokalne zajednice, Predškolska ustanova dobila je podatke o broju dece koja nisu obuhvaćena sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i na taj način je planirala aktivnosti za decu i roditelje u okviru projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S' osmehom u vrtić”.

Na osnovu komentara roditelja nakon godinu dana realizacije projekta došlo se do zaključka da projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S' osmehom u vrtić“ pruža mogućnost da roditelji uče i razvijaju svoje kompetencije, kao i da su zadovoljni novim načinom rada u smislu ponude različitih programa, povećanjem obuhvata dece, unapređivanjem inkluzivne politike, kao i saradnje sa lokalnom zajednicom. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5766/Deca_kod_gradonacelnika_0.jpg