Gradonačelnik prisustvovao završnoj svečanosti 46. "Pesničke štafete" - nagrađeni najuspešniji učenici

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas završnoj svečanosti 46. "Pesničke štafete", održanoj na platou ispred Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". 
 
Obraćajući se prisutnima, direktor biblioteke Milan Bjelogrlić istakao je značaj ove manifestacije, ukazujući da je ona od prošle godine uvrštena i u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin i, između ostalog, poručio gradonačelniku da neće imati važnijih zadataka i obaveza od onih koji se tiču podrške najmlađim naraštajima. 
 
 

Gostujuća pesnikinja Elizabeta Georgiev rekla je da joj je ovu godinu, godinu korone, obojila “Pesnička štafeta”.
- To je za mene ogromna radost koju sam ovih dana doživela u Zrenjaninu, fantastična deca, divni domaćini, predivne koleginice. Ja sam, pre svega, bibliotekar i pokušavali smo da kroz radionice deci pokažemo koliko je knjiga važna, a oni to pokazuju na najbolji način, što pišu predivne stihove. Zato je bilo teško odrediti dvanaest najboljih - rekla je ona i navela da je veliki uspeh kada deca u današnje vreme pišu i čitaju knjige i da zbog toga “Pesnička štafeta” treba da “živi” još dugo.  
 
 
 
Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnih programa Biblioteke kazala je da je “Pesnička štafeta” veliki praznik za biblioteku “Žarko Zrenjanin”.
- Pronosimo lepe stihove i verujemo da se oni nadaleko čuju, budući da se “Štafeta” odnosi na ceo Srednjobanatski okrug, Kikindu i Titel, a za nas već dobro znaju i u celoj Srbiji - rekla je ona i naglasila da je ovogodišnja “Pesnička štafeta” za sve posebno važna, jer je organizovana u teškim uslovima.  
 
 
 
Ovogodišnja manifestacija trebalo je da bude održana u maju, ali je usled pandemije, realizovana je od septembra, početkom nove školske godine. U dogovoru sa prosvetnim radnicima, biblioteka i ovogodišnja gostujuća pesnikinja Elizabeta Georgiev pozvali su osnovce da svoje pesme pošalju na i-mejl adresu Dečjeg odeljenja biblioteke, a potom je pesnikinja od prispelih 412 pesama odabrala 88 koje su ušle u uži krug takmičenja.
 
Autori pesama koje su se našle u užem krugu bili su od 5. do 8. oktobra gosti Dečjeg odeljenja biblioteke, prema utvrđenom rasporedu, pročitali su svoje stihove pesnikinji i družili se sa njom.
 
 
 
Od 88 pesama, nagrađeno je 12 a na današnjoj završnoj svečanosti dodeljeno je šest nagrada za učenike nižih, kao i šest nagrada za učenike viših razreda osnovnih škola.
 
Gradonačelnik Salapura uručio je tablet računare najuspešnijim učenicima osnovnih škola sa teritorije Srednjeg Banata, opštine Titel i grada Kikinde, a zahvaljujući donatorima uručeni su im i tablet računari, knjige, kao i paketi sa slatkišima.
 
 

Realizaciju 46. Pesničke štafete pomogli su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kompanija “Telekom Srbija”, kompanija “Gomeks” i izdavačke kuće: “Kreativni centar”, “ProPolis Books” i “Pčelica”. 
 
Nagrađeni učenici nižih razreda:
 
1. Isidora Vujinović III, OŠ „Petar Kočić“- Čestereg, za pesmu „Moj tata“
2. Dimitrije Malešević IV, OŠ „Jovan Dučić“ - Klek, za pesmu „Fudbalska pesma“
2. Elena Šipka IV, OŠ „Ivo Lola Ribar“ – Sutjeska, za pesmu „Dečije bubice“
3. Una Makivić II, OŠ „Dositej Obradović“ – Bočar, za pesmu „Podeljena sreća dva puta je veća“
3. Elena Zec IV, OŠ „Stevan Aleksić“ - Jaša Tomić, za pesmu „Grickalice“
3. Vuk Petrović III, OŠ „Sonja Marinković“ - Zrenjanin, za pesmu „Zdrava hrana“
 
Nagrađeni učenici viših razreda: 
 
1. Klara Tapai VII, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - Zrenjanin, za pesmu „Maštalo“
2. Anastasija Čonka V, OŠ „Vuk Karadžić“ - Konak, za pesmu „Pita jedna škola mala“
2. Nataša Simić VII, OŠ „Uroš Predić“ - Orlovat, za pesmu „Poruka za nas“
3. Marija Frank VI, OŠ „Svetozar Miletić“ - Lok, za pesmu „Deka pecaroš“
3. Saša Poliak VII, OŠ „Bratstvo jedinstvo“ - Belo Blato, za pesmu „Kad se moj brat zaljubi“
3. Isidora Rodić VI, OŠ „Petar Petrović Njegoš“ - Zrenjanin, za pesmu „Koje je boje izvor“

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5777/Pesnicka_stafeta_2020_0.jpg