Osnaživanje žena u Vojvodini - razvoj preduzetništva u seoskim sredinama, Belo Blato odličan primer

Povodom predstavljanja projekta “Osnaživanje žena u Vojvodini - razvoj preduzetništva u seoskim sredinama“, organizovanom u Goklerovoj kući u Belom Blatu, to mesto posetili su danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović, šef operacija u delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstrem, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i načelnicom Srednjobanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević.
 
 
 
 
Tom prilikom svoje umeće predstavile su članice pet udruženja - članica mreže “Ženski divan” - “Belo Blato”, “Veliko Srce“ Lazarevo, kao i udruženja žena “Iđoš”, „Banatsko jagnje“ Boka i “Mokričanke”, koje zajedno učestvuju u tom projektu.
 
Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Belo Blato specifična seoska sredina, u kojoj skladno vekovima žive pripadnici više naroda, negujući međusobnu toleranciju, zajedništvo, poštujući sopstvene i tuđe običaje, prihvatajući različitosti i inicijative, bilo od koga da dolaze.
- Belo Blato je i primer kako se osnažuje život na selu. Drago mi je što baš ovde imam priliku da ugostim visoku delegaciju Vlade Srbije i Grad Zrenjanin će, u narednom periodu, a predstoji nam priprema budžeta za narednu godinu, poseban akcenat staviti na žensko preduzetništvo, rodnu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena. Još jednom bih se zahvalio Vladi Republike Srbije na pomoći i ulaganjima u Grad Zrenjanin i region srednjeg Banata - istakao je Salapura i čestitao članicama svih udruženjima žena na ovom projektu, poželeo im mnogo novih poslovnih ideja i dodao da je Grad Zrenjanin tu da ih u tome podrži.
 
 
 
 
 
Ingve Engstrem, šef operacija u delegaciji EU u Srbiji rekao je da je osnaživanje žena na polju rodne ravnopravnosti od izuzetne važnosti ne samo u Srbiji. 
- Upravo ženama u ruralnim sredinama potrebna je najveća podrška, a razlog tome je što je njihov ekonomski razvoj niži u odnosu na druge sredine - rekao je on. 
 
Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović je, pozdravljajući prisutne, kazala da je današnji događaj izuzetno važan i pokazatelj je dobrih primera, pre svega korišćenja evropskih fondova, a kojim bi se žene širom Srbije upoznale sa programima, motivisale, kroz udruženja umrežile i pokrenule, a zatim i aplicirale za slične projekte.
- Tim projektima možete doneti održivu egzistenciju vama i vašim porodicama. Sam projekat je iz 2016. godine, IPA sredstva koja su planirana između ostalih i za ovaj projekat koji smo zajedno sa potpredsednicom Mihajlović i delegacijom EU sačinili. To su ključni koraci Srbije u rodnoj ravnopravnosti. Taj projekat je vredan oko dva miliona evra i sprovodi se od 2018. godine, a trajaće do februara iduće godine i ima za cilj da promeni i unapredi ono što je i danas u Srbiji još uvek činjenica, uz sve korake koje smo napravili i aktivnosti, a to je da smo ispod evropskog proseka po broju, odnosno po procentu učešća vlasništva žena na poljoprivrednom zemljištu u Srbiji - kazala je ona i naglasila da će i ubuduće biti prilike za učešće u projektima koji pomažu ekonomsko osnaživanje žena, posebno u ruralnim sredinama. 
 
 
 
 
Ministarka Mihajlović takođe je ukazala da je udruživanje žena važno, a naročito ovakvi projekti.
- Ovo je snažna poruka svim ženama u Srbiji, da se udružuju i da ukoliko su zajedno i ako su solidarne, a imaju potencijala, mogu da kroz svoja udruženja i sa nama iz Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava, EU delegacijom i drugim udruženjima, zajednički učine korak više, da dobiju opremu, a zatim i da ono što proizvode mogu da plasiraju na tržištu - rekla je Mihajlović.
 
 
 
O projektu je govorila Radoslava Aralica, predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra i istakla da je projekat bio usmeren na razvoj preduzetništva seoskih žena, ali da je ključni rezultat povezivanje pet udruženja žena koja su registrovala mrežu, a sve to dovelo je do stvaranja zajedničkog brenda i doprineće boljem plasmanu njihovih proizvoda na tržište.
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5771/Belo_Blato_0.jpg