Povodom međunarodnog “Dana belog štapa” zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetio Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac posetio je danas, povodom 15. oktobra, međunarodnog “Dana belog štapa”, članove Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu.
 
Za razliku od prethodne, ove godine zbog situacije sa pandemijom izazvanom koronavirusom, šetnja od prostorija do centra grada nije organizovana, ali su članovi organizacije ukazali na značaj obeležavanja tog datuma i svoje prisustvo u društvu, kao i na probleme sa kojima se suočavaju. Zamenik Santovac podsetio je na tu šetnju, ukazujući da je ona, zahvaljujući i podršci medija, na najbolji način skrenula pažnju javnosti na slepe i slabovide u našem gradu.
 
 
 
 
On je ukazao da će već u utorak u Gradskoj kući biti organizovan sastanak sa predstavnicima udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom na kome će se razgovarati o načinima za rešavanje njihovih problema i podršci koju je Grad u ovom trenutku spreman da im pruži. 
- Želimo da pomognemo, ali su ove godine neke nepredviđene okolnosti uticale na to, mi smo i dalje ostali pri tome da otvorimo Kancelariju za osobe sa invaliditetom, da li će se to , shodno ovoj situaciji, dogoditi krajem godine, ili početkom naredne, videćemo, ali nama jeste cilj da pomognemo. U svakom slučaju, sve ono što su problemi i potrebe osoba sa invaliditetom rešavaćemo u toj Kancelariji - rekao je Santovac.       
 
 
 
 
O aktivnostima organizacije u proteklom periodu govorila je sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Radmila Marinković, istakavši da su zbog novonastale situacije poseban akcenat dali na druženja koja u svojim prostorijama organizuju svakog utorka.
- Beli štap jeste nešto što obeležava slepe i jeste znak raspoznavanja, ali i ono što nas ostale obavezuje da budemo odgovorni prema tim ljudima, i kao društvo i kao pojedinci. Ovde sam više od osam godina, do tada nisam imala kontakt sa slepim osobama. Sada ih gledam drugačijm očima, tako bi trebali i ostali, ne treba da imaju osećaj sažaljenja, oni su za mene potpuno ravnopravni, nisu osobe sa posebnim potrebama, to ih jako povredi, oni su ljudi s normalnim potrebama, samo na drugačiji način - kazala je ona i istakla da slepim i slabovidima ljudima treba pružiti podršku i mogućnost da se školuju, zaposle i osamostale.  
 
Istakla je da su tokom prethodnih godina, u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom “Žarko Zrenjanin” koja je pripremila brošure, obilazili zrenjaninske osnovne i srednje škole, kako bi učenike što bolje upoznali sa mogućnostima, životu slepih i načinom kako da im priđu.    
 
Radmila Marinković pročitala je i tradicionalni Proglas povodom “Dana belog štapa” i predstavila najmlađeg člana njhove organizacije - petnaestomesečnu devojčicu Magdalenu koja je, kako je navela njena majka Milena Šoklovački, oslepela zbog problema sa očima nastalim usled prevremenog rođenja. Milena je navela da su, po savetu doktorke iz Razvojnog savetovališta, upućeni da se jave u Savez slepih gde su dobile mnogo, za njih važnih, informacija. 
 
 
 
 
Obeležavanju “Dana belog štapa” prisustvovao je i direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić. Zahvalio je članovima što je Biblioteka pomenuta kao darodavac i istakao da ta institucija pruža male doprinose koji dolaze iz srca i duše.
- Nalazimo se u prostorijama društva koje ovde godinama radi i koje zaslužuje svaku pažnju, pohvalu i poštovanje. Danas je “Dan belog štapa”, a beli štap svakim svojim kucanjem po asfaltu opominje i budi našu savest i želju da doprinesemo njihovoj socijalizaciji i uključenju u normalan život- rekao je on.    

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5779/Dan_slepih_Zrenjanin_2020_0.jpg