Učenici OŠ “Žarko Zrenjanin” učestvovali na treningu bezbedne vožnje biciklista

Grad Zrenjanin, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina i nacionalna Agencija za bezbednost saobraćaja realizuju projekat pod nazivom “Trening bezbedne vožnje biciklista”. Tim povodom, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja posetili su juče zrenjaninsku osnovnu školu “Žarko Zrenjanin” i učenike petog razreda edukovali o pravilnom i bezbednom učestvovanju u saobraćaju. S obzirom da je akcenat na vožnji bicikla, deca su imala priliku da na poligonu i praktično demonstriraju stečeno znanje. Školi je Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila bicikl, a na poklonu se zahvalio direktor Miroslav Brnjoš
 
 
 
 
Deca, s obzirom da nemaju razvijene psihofizičke sposobnosti kao odrasli ljudi,  predstavljaju ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. Deca nemaju dovoljno iskustva, niti znanja potrebnog za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, a što posebno važi za decu pešake i bicikliste. Tokom jučerašnje edukacije, teoretskog i praktičnog dela, moglo se čuti da su najčešće saobraćajne nezgode sa decom biciklistima bočni sudari u situacijama kada se deca biciklisti uključuju sa sporednog puta na put sa prvenstvom prolaza, kada prelaze biciklom preko kolovoza ispred nailazećeg vozila, kada voze neosvetljeni, kada ne obaveštavaju učesnike u saobraćaju o promeni pravca kretanja i sl.
 
S obzirom na sve navedeno i na činjenicu da najveći potencijal za unapređenje bezbednosti saobraćaja postoji upravo u saobraćajnoj edukaciji najmlađih, vaspitanju i razvijanju svesti o mogućim posledicama nepropisnog ponašanja u saobraćaju, Grad Zrenjanin, kroz Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, nastavlja i dalje da sprovodi kontinuirane aktivnosti iz saobraćajnog obrazovanja i edukacije dece o pravilnom i bezbednom učestvovanju u saobraćaju.   
 
 
 
 
Očekivani ishodi projekta “Trening bezbedne vožnje biciklista” su da deca pokažu razumevanje značaja opreme (prsluk, reflektujuće narukvice, svetla i dr.) i odeće za bezbedno učešće u saobraćaju, da mogu da izvedu jednostavnu proveru ispravnosti bicikla, s ciljem brzog i kontrolisanog zaustavljanja. 
 
U toku vožnje, na šta im je posebno ukazano, od njih se očekuje da manevrišu bezbedno kako bi zaobišli objekte; gledaju oko sebe, čak i iza, bez gubljenja kontrole nad biciklom; upravljaju biciklom jednom rukom, onda kada je to neophodno; budu svesni potencijalnih rizika; razumeju kako i kada da signaliziraju namere drugim učesnicima u saobraćaju; razumeju gde da voze bicikl na putevima koje koriste; nauče kako se prolazi pored parkiranih i vozila koja se sporo kreću; nauče kako da prolaze pored sporednih puteva i kako da skrenu levo i desno na put nižeg prioriteta.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5782/Bezbednost_saobracaj_0.jpg