Održana prva sednica Gradskog veća - Zrenjanin pred rešavanjem problema otpadnih voda

Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, prva u novom sazivu, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. Na dnevnom redu našla se samo jedna tačka, ali od izuzetnog značaja za grad, a to je Utvrđivanje Predloga Odluke o usvajanju Predloga Projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu. 
 
Izvestilac po toj tački bio je Goran Rakić, koji je istakao da je reč o projektu koji je deo većeg, međudržavnog projekta, budući da je Republika Srbija zaključila Sporazum o saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na osnovu tog sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo je Memorandum o razumevanju koji se odnosi na tretman otpadnih voda, upravo sa kompanijom “Metito Utilitis”, nosiocem ovog projekta.  
 
 
 
 
Ukazujući na značaj rešavanja ovog dugogodišnjeg problema u gradu, gradonačelnik Salapura istakao je da se i u Strategiji održivog razvoja Grada Zrenjanina ističe da je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedna od kapitalnih i veoma bitnih investicija za naš grad.
- Svedoci smo da je prethodna administracija radila na tome, a i sada smo u nastavku takvog zamaha, da imamo veliki razvoj stanogradnje, grad se širi, imamo nove industrijske i privredne pogone, što neminovno dovodi do povećanja količine otpadnih voda u našem gradu, koje se ispuštaju u Begej i to postaje ekološki rizično i neodrživo - naglasio je on.
 
Gradonačelnik je dodao je da je upravo zbog toga izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda jedan od ključnih ciljeva infrastrukturnog razvoja, a ona se zasniva, pre svega, na ulaganju kompanije “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrednosi od 22 miliona evra direktnih investicija.
Taj objekat, kako je naveo, biće izgrađen na lokaciji pored industrijske zone “Jugoistok”.
- Takva kompanija, osim što će doprineti boljem i zdravijem Zrenjaninu, ekološki održivijem, donosi visokokvalitetne tehnologije, s referencama poslovanja u 46 zemalja. Srbija je sada jedna od zemalja u tom nizu, a Zrenjanin prvi grad koji će se naći na toj mapi sofisticirane tehnologije, kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda - rekao je još gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Naveo je da bi, kako je predviđeno, najkasnije za dvanaest meseci trebalo da počne izgradnja prečistača, a nakon toga, najkasnije dvadeset meseci da to postrojenje bude izgrađeno. Pored svega, ukazao je Salapura, na postrojenju će biti zaposleno četrdeset ljudi, a prečistač će svojim kapacitetima moći da zadovolji sve potrebe za prečišćavanjem otpadnih voda u gradu - rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.     


O ovoj tački izjasniće se i odbornici Skupštine grada, a sednica tim povodom biće održana narednih dana. 

"Metito Utilities Limited" (MUL), kompanija registrovana u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), osnovana je 1958. godine, kao prva i najstručnija kompanija za preradu voda na Bliskom istoku. “Metito” grupa je trenutno vodeći globalni provajder kompletnih rešenja za upravljanje vodama. Od svog osnivanja izveo je preko 3.000 projekata na području desalinizacije, tretmana otpadnih voda i reciklaže, industrijske vode visoke čistoće i otpadnih voda, kao i ultrafiltracije i poliranja, na lokacijama širom planete. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5792/1_sednica_GV_2020_0.jpg